Megújuló, bővülő rendőrségi gépjárműpark

2017. 12. 21., cs - 12:51
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Gyors reagálóképesség és biztonságos feladatellátás.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány 2017. december 21-én Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában adott át új szolgálati gépjárműveket.

A hatékony, magas színvonalú rendőri szolgálat ellátásának alapfeltételei közé tartozik, hogy az állomány megfelelő mobilitással végezze feladatait, gyorsan és biztonságosan tudjon reagálni a különböző eseményekre, bejelentésekre. A rendőrség 2017-ben jelentős gépjárműbeszerzéseket folytatott, amire négy kormányhatározat biztosított lehetőséget. Ennek eredményeként nem csak amortizációs csere történt, hanem a bővült is a szolgálati gépjárművek száma.

  • A határrendészeti feladatok ellátásának támogatására 300, a határvadász bevetési osztályok állományának növekedésére tekintettel 457 jármű beszerzésére nyílt lehetőség összesen 15,6 milliárd forint értékben.
  • A rendőri jellegű szolgálati gépkocsik amortizációs cseréjeként 1837, a bűnügyi és ügyintézői gépjárművek cseréjének keretében 595 jármű beszerzésére került sor 22,2 milliárd forint összegben. Ez utóbbi gépjárművek beszállítása 2018. március 31-éig történik meg.
  • A rendőrségi gépjárműpark fejlesztésének kapcsán 2017-ben 2629 gépjármű beszerzésére került sor 33,7 milliárd forint összegben.
  • A határőrizeti feladatok támogatására – nemzeti költségvetési forrásból – 17 darab mobil hőképfelderítő eszközt vásárolt a rendőrség 1,2 milliárd forint értékben.
  • Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága tíz nagy teljesítményű Skoda Octavia RS típusú, rendőri jellegű szolgálati gépkocsit szerzett be az autópályán szolgálatot ellátó állomány számára.

Az új járművek érkezésével a járőrkocsik átlagos életkora 6,4 évről 2,4 évre csökken.

A gépkocsik a legmodernebb környezetvédelmi és biztonsági követelmények alapján készültek, számos vezetést segítő, támogató rendszer megtalálható bennük. Valamennyi járműhöz biztosított mind a téli, mind a nyári gumiabroncskészlet. A folyamatos üzembiztonság érdekében öt évre vagy 200 000 kilométeres futásteljesítményig szóló szervizcsomag biztosított.

Az új járművek megfelelnek a speciális rendőrségi elvárásoknak, továbbá lehetővé teszik a rendőrök felszerelésének biztonságos és rendezett elhelyezését. A gépkocsik közepes vagy nagy teljesítményű motorral felszereltek, 120-245 lóerősek.

A Volkswagen Caddy, a Volkswagen Amarok, a Suzuki Vitara, a Mercedes B220 és a Mercedes Sprinter típusú gépkocsik négykerék-meghajtásúak, így a változó út- és terepviszonyok, illetőleg a téli időjárási körülmények között is biztosabb, stabilabb haladást garantálnak.

A gépkocsik LED-technológián alapuló, szöveges feliratok megjelenítésére alkalmas fényhidakkal vannak felszerelve, amelyeken a járművezetők számára a rendőri intézkedéssel kapcsolatos, illetve a közlekedés szempontjából fontos információkat lehet megjeleníteni.

A 2017. december 21-én átadott rendőri jellegű gépkocsik közül a Készenléti Rendőrség 234, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 232, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 106, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyolc, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ hét darabot vehet használatba.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ki ismeri fel?

A miskolci nyomozók a lakosság segítségét kérik egy bolti tolvaj azonosításához.

 

Kétkerekűt lopott

Lezárult a nyomozás annak a férfinak az ügyében, aki eltulajdonított Szegeden egy biciklit.

 

Elfogták

Többrendbeli kifosztás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás a Bicskei Rendőrkapitányságon egy helyi lakossal szemben.

 

Remekeltek

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata a 2. helyen végzett az Országos Rendőr Kispályás Labdarúgó Bajnokságon. Kollégáink ezzel a sikerrel jogot nyertek a Belügyminisztérium szervei részére szervezett tornán való részvételre is.

 

Közösen ellenőriztek

A kunszentmiklósi rendőrök a közlekedési hatóság közreműködésével nézték át az autókat.