Milyen egy precíz személyleírás?

2018. 02. 21., sze - 21:05
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Magasság, szemszín, hajszín, öltözködés, különös ismertetőjelek és számos más tulajdonság is elengedhetetlenül fontos lehet egy keresett személy sikeres felkutatása érdekében.

A Személyleírás című könyvet alkotói a Rendőrmúzeumban 2018. február 21-én kerekasztal-beszélgetésen mutatták be a nagyközönségnek. A több éven át tartó munka eredményeként született műről számos tudományterület szakembere osztotta meg véleményét a rendezvényen.

A tudomány- és szakterületek együttműködésével, több éves kutató-, tervező- és alkotómunka eredményeképpen megújult a rendőrség személyleírási rendszere. Az Alfonz nevű rendszer biztosítja, hogy a lehető legnagyobb pontossággal, egységesen, minden részletre kiterjedően, könnyen kezelhető módon rögzítsék valakinek a tulajdonságait. A módszer alapját képező tudásanyag már nem csupán a rendőrök, hanem bárki számára elérhető könyv formájában.

A szerzők a személyleírás 130 éves történetének feldolgozása révén nyert tapasztalatokat figyelembe véve dolgozták ki az új személyleírási rendszert. A könyvben külön-külön fejezet foglalkozik a humánbiológiai jellemzőkkel – így a nem, az életkor, a testmagasság és testalkat, a testtartás és a színkomplexió kérdéskörével –, valamint a fej és az arc, a törzs és a végtagok, a különös ismertetőjelek, a beszéd, a viselkedés és az öltözék részleteivel, amelyek kidolgozására szakértőket kértek fel.

A könyv a rendőri szakma számára elemi fontosságú, ugyanakkor érdekes témája miatt a nagyközönség számára is izgalmas lehet. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen az éjszakai rongálók

A Bajai Rendőrkapitányság munkatársai néhány órán belül beazonosították és elfogták azt a két fiatalt, akik festékszóró spray-vel összefirkáltak több gépjárművet, ingatlant, villanyoszlopot és közterületi burkolatot a hétvégén Szeremlén.

 

Szemtanúkat keresünk!

Kérjük, segítsenek az történtek tisztázásában a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának!

 

Rendőrkézen a betörő

Szerszámgépeket lopott egy felújítás alatt álló ingatlanból egy férfi Szentesen. A rendőrök rövid időn belül elfogták.