Minden gyermeknek joga van a testi, szellemi, erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez

2023. 05. 24., sze - 15:49
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Ezt Magyarország Alaptörvénye mondja ki. A budapesti rendőrök neves gyermekvédelmi szakemberek részvételével rendeztek szakmai fórumot, melynek fő témája a gyermekek védelme volt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2023. május 24-én a Police Café program keretében rendeztek konferenciát. A Police Café arról szól, hogy egy-egy asztal köré ülnek a szakemberek, és kötetlen beszélgetés keretében osztják meg egymással a munkájuk során felmerült tapasztalatokat. Az így folytatott eszmecsere lehetőséget biztosít arra is, hogy a szakemberek megoldást találjanak.

A mai Police Café témája a gyermekek védelme volt; a rendezvényt dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya nyitotta meg.

Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Ideális esetben a gyermekek ezt saját családjukban kapják meg.

A gyermekvédelemben az állami és a civil szervezetek, valamint egyházak is részt vállalnak, továbbá kiemelten fontos szerepük van az oktatási és egészségügyi intézményeknek. A prevenció területén működő kormányzati és civil szervezetek egymással szoros együttműködésben tevékenykednek a célok megvalósításán.

A szakmai fórum kiemelt témája: elindítani az észlelő és jelzőrendszer működtetésében egy szemléletformáló hatást és beindítani az ágazatok között egy közös gondolkodást az észlelő és jelzőrendszer tevékenységének eredményes működtetése érdekében.

A szakmai nap résztvevői voltak:

Busi Zoltán – Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet

Dr. Molnár Katalin phD, – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Erdei Sándor – Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat, országos igazgató

Kálmándy-Pap Ágnes – Budapest Főváros Kormányhivatal, Gyámügyi Főosztály vezetője

Sidlovics Ferenc – Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, főosztályvezető

Dr. Mátrai Márta – II. kerületi Önkormányzat, gyermekvédelmi szakértő

Bíróné Szunai Orsolya Petra – Budapesti Áldozatsegítő Központ

Gubinyi Attila r. alezredes – ORFK Iskolapartnerségi Osztály, osztályvezető

Bakondi Varga Andrea r. százados – ORFK Bűnmegelőzési Osztály

Morauvszki Istvánné r. alezredes – BRFK Gyermek és Ifjúságvédelmi Osztály, osztályvezető

 

A rendőrkapitányságok a jelzőrendszer tagjaként rendszeresen részt vettek a szakmaközi találkozókon, esetmegbeszéléseken, a gyermekjóléti szakszolgálatok értekezletein, továbbképzésein, valamint a civil szervezetek oktatásain. A hozzátartozók közötti erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények megelőzése, hatékony kezelése érdekében az érintett állami intézményekkel, civil szervezetekkel az együttműködés folyamatos volt.​


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.

 

Vérüket adták

A Szekszárdi Területi Vérellátó Központ a Dombóvári Rendőrkapitányság épületébe szervezett véradást.

 

Közösen óvjuk a Tisza-tavat és környezetét

A rendőrség és társszervei a Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Biztosság tiszabábolnai soros értekezletén a nyár hátralévő időszakára vonatkozó feladatokat egyeztetettek.