Rendőrségi helikopter és járműszimulátor a Repülőmúzeumban  

2023. 09. 19., k - 07:30
Készenléti Rendőrség

A hétvégi Kéklámpás találkozón avatták fel őket az Aeroparkban. 

Közép-Európa vezető repülőmúzeuma

Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett helyezkedik el a légiközlekedési kulturális központ. A repülőmúzeum éves szinten mintegy 100 000 látogatót fogad, és ezzel Magyarország egyik leglátogatottabb kiállítóhelye, de világviszonylatban is az egyik leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkező tárlat.

Az  Aeroparkból indulnak a népszerű reptérlátogatások is Ferihegy kulisszái mögé. A központ története mintegy három évtizedre nyúlik vissza. A repülés szerelmesei ekkor kezdeményezték egy olyan hely kialakítását, ahol a magyar légiközlekedés meghatározó repülőgéptípusai kiállíthatók, és ezáltal a jövő nemzedéke számára megőrizhetők.

 

Az egykori Kék Villám

A kiállításon nyomon követhető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 70 évének szinte teljes fejlődéstörténete. A repertoárból eddig a rendőrségi helikopter hiányzott. A hétvégi rendezvényen azonban felavattak egy Mi-2-es típusú gépet. A lengyelországi Swidnikben 1965-től gyártott, két 400 LE-s gázturbinás hajtóművel felszerelt, rendőri jelleggel ellátott helikopter szombattól már a kiállítás részét képezi, és bárki számára megtekinthető. A nyolc személyes, 3700 kg-ot nyomó, 210 km/ órás vízszintes repülési sebességre képes gép mostantól a mindenkori tárlat része, ugyanúgy, ahogy a rendőrségi légimúzeummá átalakított busz is. Ez utóbbi jármű egyik végében rendőrautószimulátor van, míg a másikban rendőrségi helikopterszimulátor. A busz közepén pedig a rendőrségi repüléstörténetbe tekinthetnek be az érdeklődők, míg a leírásokon túl egykori rendőrrelikviákat is kihelyeztek a vitrinekbe.       

 

Anno

A repülés iránt érdeklődők megtudhatják, hogy a légirendészetet a Belügyminisztériumon belül a polgári repüléssel összefüggő rendőri feladatok ellátására hozták létre 1950-ben. Jelentős fejlődés a 70-es években indulhatott meg a rendőrségi repülés terén. 1974-ben felállították a Légirendészeti Parancsnokságot. Kezdetekben csehszlovák gépekkel repültek a rendőrök, majd 1990-től áttértek a nyugati típusok üzemeltetésére. Ekkor kezdték el használni az amerikai gyártmányú MD 500E gépeket. Majd 2016-ban állították rendszerbe a szintén amerikai gyártmányú McDonnell-Douglas MD-902 Exploler típust.

Az Aeroparkban hétvégén megrendezett programon egy ilyen típusú rendőrségi helikopter landolt. A sok látványos és érdekes program során a szórakozás mellett arra is lehetőség nyílt, hogy kicsik és nagyok betekintést nyerjenek a kéklámpások mindennapjaiba, és az általuk használt eszközöket testközelből is megszemléljék.

 

A Galériában megtalálható fotókat az Aeropark készítette.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.

 

Vérüket adták

A Szekszárdi Területi Vérellátó Központ a Dombóvári Rendőrkapitányság épületébe szervezett véradást.

 

Közösen óvjuk a Tisza-tavat és környezetét

A rendőrség és társszervei a Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Biztosság tiszabábolnai soros értekezletén a nyár hátralévő időszakára vonatkozó feladatokat egyeztetettek.