Szintet lépett a rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése Budapesten

2021. 01. 27., sze - 14:20
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Az áldozattá vált kiskorúaknak biztosítanak gyermekbarát környezetet.

A bűncselekmények, elsősorban abúzus áldozatává vált gyermekek óriási megrázkódtatást élnek át. Egy büntetőeljárás során fontos, hogy ezt a traumát ne fokozzák tovább, a gyermeket megvédjék a további lelki sérülésektől. Budapest VIII. kerületében, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai épületegyüttesében kialakított feltételeknek köszönhetően – egyedülálló módon – több szakterület tud együttműködni az abúzus kiskorú áldozatait segítve.  Gyermekbarát környezetben történhet meg orvosi vizsgálat, tanácsadás, hatósági meghallgatás. A speciális meghallgató-helyiségben videóra rögzíthetik a gyermek vallomását, hogy azt csak egyszer kelljen elmondania, illetve zártláncú hálózaton keresztül egyszerre több szakember is úgy tud közreműködni, hogy az ne váljon zavaróvá.

A gyermekek védelme érdekében folytatott együttműködésről írt alá megállapodást 2021. január 27-én Kuslits Gábor, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója és dr. Terdik Tamás r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: szintet lépett a rendőrség és a gyermekvédelem együttműködése. Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az érintett gyermekek lelki terheinek csökkentésének fontosságát hangsúlyozta.

A különleges meghallgató-szoba tanúsítványt dr. Terdik Tamás r. dandártábornok az együttműködési megállapodás aláírását követően adta át a központ igazgatójának. Budapest rendőrfőkapitánya kiemelte: a komplexum berendezése, kialakítása alkalmas arra, hogy a lehető legkisebb stresszt okozza a gyermekeknek. Külön előny, hogy az eljárás érintettjét nem kell utaztatni, egy helyen adott a meghallgatás, diagnózis és a terápia lehetősége.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon, illetve kapitányságain további hat, tanúsítvánnyal rendelkező különleges meghallgató-helyiség szolgálja az áldozatok védelmét.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Gyanús licitháborúk

A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók nyolc férfit hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

 

Őrizetben

Egy kifosztással gyanúsított nő állítja, ő nem lopta a nála talált mobiltelefonokat, hanem vásárolta. A szolnoki nyomozók kezdeményezték letartóztatását.

 

Újabb fogás a határon

Francia hatóságok által körözött személyautót szűrtek ki a forgalomból a magyar rendőrök Csanádpalotánál.