Szolgálatparancsnokok konferenciája

2023. 09. 13., sze - 13:44
Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Nógrád vármegyében harmadjára rendezték meg a rendészeti szakterület képviselőinek tanácskozását.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatósága 2023. szeptember 12-én – harmadik alkalommal –szervezte meg a hasznos ismeretekkel tarkított konferenciát, amelyre a meghívott vendégeket és munkatársakat dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrfőkapitány köszöntötte. Megnyitójában hangsúlyozta, hogy a tanácskozás kiemelten fontos, ugyanis a szolgálatparancsnoki rendszer a rendőrség egyik legfontosabb eleme. Dandártábornok asszony köszönetet mondott a szolgálatparancsnokoknak, miszerint esküjüknek megfelelően legjobb tudásuk szerint végzik munkájukat. Kérte továbbá, hogy a jelen lévő alparancsnokok tolmácsolják köszönetét a végrehajtó állomány irányába az eddig elvégzett munkáért, és családjaik irányába a támogató háttér biztosításáért.

A konferencián Szalai János honvéd alezredes, a Nógrád Vármegyei Védelmi Bizottság titkára a védelmi bizottságok szervezetrendszere, működése és felépítése, a szolgálatparancsnok tevékenységének kapcsolódási pontjai és az együttműködés rendje témában tartotta meg előadását.

Ezt követően Papp Dániel rendőr őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közbiztonsági Tanszékének tanársegédje prezentációját hallgatták meg a megjelentek a szolgálatparancsnoki tevékenység ellátásának alapelveiről, majd az Országos Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Főigazgatóság, Közrendvédelmi Főosztály kiemelt főreferense, Fórizs Sándor rendőr őrnagy ismertette a szolgálatparancsnokokkal szembeni szakmai elvárásokat a központi szakirányító szerv ellenőrzéseinek tükrében.

A szolgálatparancsnoki tevékenységgel szemben támasztott szakmai és vezetői elvárásokat Zahorecz Sándor rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese ismertette.

Karvai Norbert rendőr alezredes, a rendőrfőkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály vezetője ismertette a szolgálatparancsnokok feladatait a rendkívüli események kezelésében, amelyet követően Tamás Gábor rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos prezentációjában bemutatta a szolgálatparancsnokok irányító szerepét a Becske községben bekövetkezett lőfegyverhasználattal kapcsolatban.

A határon átnyúló üldözés jogszabályi hátteréről és a gyakorlati végrehajtás kapcsán kialakított együttműködés rendjéről tartott előadást Illés Attila rendőr alezredes, a Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály, határrendészeti és idegenrendészeti alosztályvezetője. Őt követte előadásával Osgyáni Zoltán rendőr alezredes, a Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztály alosztályvezetője, aki az embercsempészek elfogása során a helyszínbiztosítási tevékenység specifikumait vázolta a sikeres bizonyítások érdekében.

A tartalmas napot Kiss Róbert rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztály, főosztályvezetője zárta, aki beszédében kiemelte a szolgálatirányító parancsnokok közterületi támogató és ellenőrző tevékenységének fontosságát.

A rendezvényen részt vevő szolgálatirányító feladatot ellátó kollégák hasznos tapasztalatokkal és ismeretekkel térhettek haza.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mozgó sorfal, lánc, védelmi alakzat, folyosó…

Csak néhány azok közül a csapatszolgálati elemek közül, amiket a Készenléti Rendőrség (KR) kiképzési és módszertani szakemberei gyakorlatban tanítottak meg a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Ezred tízfős csoportjának. A rendőrök által tartott kétnapos tömegkezelési tréning a KR központi objektumában zajlott.

 

Őrizetben a késdobáló

A rendőrök elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki azt a csobaji férfit, aki kést dobott a felesége hátába.

 

Tudta, mit tesz?!

Csaknem tragédiába torkollott egy családi vita Tiszaderzsen. Egy férfi láncfűrésszel vágta meg édesanyja kezét, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Elfogták a rablás elkövetőit

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Tiszakécskei Rendőrőrsének munkatársai két fiatalt gyanúsítanak azzal, hogy bántalmaztak egy idős férfit és elvették a pénzét.

 

Reszkessetek, betörők!

Több lakásba hatolt be két makói férfi az elmúlt esztendőben Csongrád-Csanád vármegyében. A szegedi nyomozók véget vetettek a sorozatnak, a duót elfogták és őrizetbe vették.

 

Felismeri a férfit?

A soproni nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen személy azonosításához.