Újabb kontingens indult Szerbiába

2023. 09. 19., k - 17:14
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Rétvári Bence miniszterhelyettes köszöntötte el szeptember 19-én azt a harmincegy rendőrt, akik a Szerbiába induló 10. magyar kontingenst alkotják.

Az államtitkár beszédében elmondta: míg két éve egész évben 122 ezer, addig idén szeptemberig már 125 ezer illegális határsértőt tartóztattak fel a magyar-szerb határon, amely jól mutatja azt a fokozódó nyomást, amelyet az illegális határsértők jelentenek Magyarország számára. Ugyanakkor északi és nyugati szomszédaink is érzik az illegális migráció erősödését, ezért is különösen fontos az a küldetés, amelyet a rendőrök végeznek immár a 10. váltás óta Szerbiában. Jelenleg ugyanis az elsődleges védvonal a magyar–szerb határszakasz, de Magyarország érdeke az, hogy ez a határ délebbre húzódjon, a szerb–észak-macedón határszakaszra.

Az államtitkár felidézte a térségben tett közelmúltbeli látogatását, amelyen személyes tapasztalatokat is gyűjtött a Szerb-Észak Macedón határszakaszról. Mint fogalmazott: a magyar rendőrök – osztrák és szerb kollégáikkal közösen – a határszakasz legnehezebb részén teljesítenek majd szolgálatot, ahol szükségük lesz az illegális migráció megakadályozásában szerzett itthoni tapasztalataikra is.

A kontingens tagjai fő feladatukként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek a fogadó országok területére belépett illegális migránsok előállításában. A kontingensben résztvevő szakértők nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a határterületen található főbb és alsórendű utakon is.

Az egységek tagjai saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó fél irányítása, felügyelete mellett gyakorolhatják.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.

 

Lopás miatt keressük

A szegedi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik annak a nőnek az azonosításában, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy szegedi üzletben napszemüveget lopott.

 

Ki ismeri fel?

A miskolci nyomozók a lakosság segítségét kérik egy bolti tolvaj azonosításához.

 

Kétkerekűt lopott

Lezárult a nyomozás annak a férfinak az ügyében, aki eltulajdonított Szegeden egy biciklit.

 

Remekeltek

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata a 2. helyen végzett az Országos Rendőr Kispályás Labdarúgó Bajnokságon. Kollégáink ezzel a sikerrel jogot nyertek a Belügyminisztérium szervei részére szervezett tornán való részvételre is.