Vöröskereszt két kéknek

2023. 05. 25., cs - 08:00
Budapesti Rendőr-főkapitányság

160 éves küldetés, 192 nemzet közös célkitűzése, évente 23 millió elsősegélynyújtó képzése, megszámlálhatatlan megmentett élet. A Vöröskereszt grandiózus számai azonban mindig egyedi teljesítményekből, egyéni helyzetkezelésekből állnak össze.

– Baleset, rosszullét bárhol és bármikor megtörténhet, így a felkészült elsősegélynyújtóknak életmentő jelentősége lehet a szaksegítség megérkezéséig. Sokan azonban megfelelő ismeretek hiányában tartanak a segítségnyújtástól, és kizárólag a mentőktől várják a megoldást, ugyanakkor egy hirtelen szívmegállás esetén minden perccel csökken a bajban lévő embertársunk túlélési esélye – ezekkel a gondolatokkal mutatott rá a helyes reagálás fontosságára Sági Norbert, a Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet alelnöke május 15-én, az ORFK Rendészeti Igazgatási Központjának auditórumában az Életmentő Érdemérmek átadásán.

A Vöröskereszt díjat alapított újjáélesztésben aktívan, bátran és hatékonyan közreműködő emberek számára. Az Életmentő Érdemérmet azok kaphatják meg, akik bizonyítottan cselekvő beavatkozása nélkül a beteg életét vesztette volna. Az elismerést a Magyar Vöröskereszt elnöke adományozza a beérkezett javaslatok, és az Országos Mentőszolgálat visszajelzései alapján. Varga Beatrix r. őrmester és Sörös Gábor r. őrmester idén február 9-én a reggel, egy fővárosi, XIX. kerületi élelmiszerüzletben nyújtott segítséget egy eszméletét vesztő idős férfinak. A hetvenes éveiben járó – mint kiderült: szívbeteg – férfi épp a feleségével vásárolt a boltban, amikor hirtelen összeesett, légzése leállt. Az üzlet dolgozói és néhány vásárló a segítségére siettek, mentőt hívtak, majd a mentésirányító utasításai szerint megkezdték az újraélesztést. A segítők egyike meglátta a bolthoz közeli piros lámpánál várakozó rendőrautót, és segítséget kért a járőröktől. Az egyenruhások azonnal belevetették magukat az életmentésbe, leváltották a már teljesen kimerült segítőt, és a mentőautó megérkezéséig folytatták a mellkaskompressziót, így megmentve a férfi életét.

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége és a Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete az érdemérmek átadásával gratulált a sikeres életmentéshez.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen az éjszakai rongálók

A Bajai Rendőrkapitányság munkatársai néhány órán belül beazonosították és elfogták azt a két fiatalt, akik festékszóró spray-vel összefirkáltak több gépjárművet, ingatlant, villanyoszlopot és közterületi burkolatot a hétvégén Szeremlén.

 

Szemtanúkat keresünk!

Kérjük, segítsenek az történtek tisztázásában a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának!

 

Rendőrkézen a betörő

Szerszámgépeket lopott egy felújítás alatt álló ingatlanból egy férfi Szentesen. A rendőrök rövid időn belül elfogták.