31 év után azonosították a tetovált lányt

2023. 11. 16., cs - 11:53
Zsaru Magazin

Májusban 22 feltáratlan németországi, belgiumi és hollandiai gyilkosság titkos részlete vált nyilvánossá az Interpol honlapján az Azonosíts engem! (Identify Me!) kampány keretében. Az áldozatok nők, és máig ismeretlenek, de egyiküket a tetoválása alapján felismerték, és erről most adtak tájékoztatást.

Antwerpeni járőrök bejelentésre reagálva hajtottak a belgiumi nagyváros északkeleti részén lévő Groot víztisztitó állomáshoz 1992. június 3-án reggel, és a Shijn folyó hordalékfogó rácsánál megállapították, valóban egy nő holttestét vetette oda a víz. A fekete hajú, 30 év körüli áldozat túracipőt, tréningnadrágot és pólót viselt, azonosításra alkalmas dokumentum nem volt nála, és az adatgyűjtés során sem derült fény a kilétére, a halottkém pedig abban sem volt biztos, hogy a földi maradvány két vagy három hetet töltött a folyóban. A detektívek munkáját az sem segítette, hogy a nőnek virágmintás tetoválás volt a bal alkarján a következő felirattal: N’Rick. Az akta a döglött ügyek polcára került, és bár többször is összevetették eltűnt személyek rendelkezésre álló adataival, a „tetovált lány” ügyében nem történt előrelépés.

Idén tavasszal az Interpol egyik ügynöke kezdeményezte, hogy egy 1999-ben történt és máig feltáratlan gyilkosság esetében hozzanak nyilvánosságra olyan fényképeket, amelyek segíthetik az áldozat azonosítását, és ennek nyomán született a döntés, hogy az elmúlt negyven év minden olyan németországi, belgiumi és hollandiai emberölési, illetve gyilkosságra utaló ügyével így járnak el, amelyekben nem vezetett eredményre az áldozat azonosítása. Május 10-én 22 nőről, illetve helyszínről közöltek fényképet, rajzokat és adatokat. Tizenkét áldozatról portréfotót vagy rajzot is nyilvánosságra hoztak, a többieknél azonban ez félrevezető lett volna, olyan komoly nehézségekbe ütközött az arcrekonstrukció. Identify me!, azaz Azonosíts engem! címmel nemzetközi kampányt is indítottak, amelyre a mai napig több mint 1200 bejelentés érkezett, de jelen állás szerint csak egy cardiffi telefonhívás eredményezett szívszaggató telitalálatot, méghozzá alig pár nappal a kampány megindítása után. A „tetovált lány” Rita Roberts brit állampolgár, aki erőszakos halála idején 31 esztendős volt, és a walesi Cardiffból települt ált Antwerpenbe.

„Felismertük a tetoválását, és letaglózott minket, hogy nem sokkal azután vált gyilkosság áldozatává, hogy elment külföldre szerencsét próbálni – nyilatkozta neve elhallgatását kérő testvére, hozzátéve, hogy a család úgy tudta, Rita először Hollandiába utazott. Onnan mehetett át Belgiumba. Miután újságírók felkutatták a nő szüleit, kiderült, hogy hajadon gyermekük ’92 februárjában indult világgá, és az utolsó életjelet egy képeslap formájában adta magáról, amelyet májusban kaptak meg. Azóta semmi. Arra nem tértek ki, hogy az évtizedeken át tartó „mosolyszünetet” mire vélték, arra viszont igen, hogy remélik, e kései bizonyosság előmozdíthatja az Interpol kampányát, és ezt riportokban a nemzetközi rendőrségi szervezet illetékesei is hangsúlyozták. Azt kérik, hogy akinek az elmúlt negyven évben eltűnt a hozzátartozója vagy az ismerőse, mindenképpen keresse fel kampányuk honlapját: https://www.interpol.int/How-we-work/Notices/Operation-Identify-Me. Ezen még mindig ott van „a tetovált lány” felhívása, csak már van neve és arca. A rendőrök arra kérik a lakosságot, hogy aki ’92 tavaszán kapcsolatba került Rita Robertsszel, illetve bármilyen információval rendelkezik róla, az vegye fel velük a kapcsolatot.

SZ. Z. J.

FOTÓ: INTERPOL


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam