A MiniPolisz bemutatja…

2024. 02. 12., h - 13:23
Zsaru Magazin

A MiniPolisz egy különleges játszóház a Király utcában, ahol a 3–12 éves korosztály játékos körülmények között ismerkedhet a felnőttek mindennapjainak helyszíneivel. Kipróbálhatják magukat a nagyok áhított világában, lehet belőlük bolti eladó, pénztáros, postás, fodrász, bankos, virágárus, autószerelő.

Ebben a mini városban meglepően élethű helyszínek várják a gyerekeket, akik a MiniPoliszban nem csupán ismerkednek a felnőttek világával, de számos ismerettel is gazdagodnak. Néhány napja új „városrész” épült a gyerekbirodalomban, az új helyszín azt mutatja be, miképpen épül egymásra a KRESZ-oktatás és az autóvezetés. Fő vonzereje két, speciális technológiával ellátott igazi mini autó, melyeknek köszönhetően a gyerekek egy virtuális vezetési élmény részesei lehetnek. A MiniPolisz új helyszínének első állomása egy KRESZ-oktatóközpont, ahol először elméleti KRESZ-vizsgát kell tenniük. Az ott megszerzett tudás után egyedi technológiával felszerelt, igazi kocsiban tesztelhetik „vezetési képességeiket” különböző forgalmi helyzetekben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB), a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) közösen hozta létre azt az egyedi, gyermekközpontú oktatási teret, melyben az iskolások a fenti tudást megszerezhetik, és élményekkel gazdagodhatnak. A partneri együttműködés célja, hogy a gyerekek játékos környezetben sajátíthassák el a biztonságos közlekedés alapjait minél fiatalabb korban, elősegítve, hogy a jövő generációja felelősségteljesen vegyen részt majd a közlekedésben. Az új városrésszel tehát szintet lépett a biztonságos közlekedés oktatása.

Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke úgy vélte: „A biztonságos közlekedéshez szükséges megfelelő attitűd kialakítását a lehető legkorábban el kell kezdeni. Mégpedig azért, hogy mire a felnövekvő nemzedék birtokába jogosítvány kerül, már az »ereiben csörgedezzen« a felelősségteljes és kulturált, a többi közlekedőre egyenrangú partnerként tekintő magatartásforma. A gyermekek számára a játékok világa a legvonzóbb, a MiniPolisz interaktív játékain keresztül észrevétlenül épülnek be az ismeretek a gyermeki tudatba, melyek a későbbiekben akár az életüket is megmenthetik a közlekedés során.”

A gyerekek megtanulhatják azt is, hogy a biztonságos közlekedés alapja a biztonságos út. Az interaktív edukációs program a közlekedésbiztonság szabályain kívül kitér az utak karbantartására és lezárásaira is, hangsúlyozva ezek fontosságát. A részt vevő gyerekek megtudhatják, hogyan kell helyesen reagálni különféle kihívásokra, például állatok észlelésére az autópályákon, vagy hogyan kell közúti bejelentést tenni. Az MKIF-stand egy szórakoztató és tanulságos kaland a 3–12 éveseknek, ahol a gyerekek nemcsak az autópálya-mérnökségeken folyó munkákkal ismerkedhetnek meg, hanem felelős és tudatos kis közlekedőkké is válhatnak a közlekedésbiztonsági kvíznek köszönhetően.

Az új „városrésznek” a MiniPolisz tulajdonos-ügyvezetője, Máté Xénia is örült. „Ez a kooperáció egyedi lehetőséget teremt a gyermekek számára a közlekedés világának felfedezésére és a biztonságos vezetés elsajátítására a MiniPolisztól már megszokott játékos környezetben” – mondta az eseményen.

T. Z.

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

MátriXakta: nincs szabadlábon, már nem üzletel

Országszerte vannak sértettjei annak a csalássorozatnak, amelyet a békéscsabai rendőrök vizsgáltak. A gyanúsított egy Tolna vármegyei férfi, akit már korábban elítélt a bíróság ilyen bűncselekményekért. Most börtönben van, de közben újra vádat emelhet ellene az ügyészség.

 

Csalt a kaszás

Egy kistokaji sértett egy fűkaszavásárlás kapcsán több mint 150 ezer forintot utalt el a meghirdetett termékért, azonban a mai napig nem kapta meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

 

Egy nap, három megoldott ügy

A győri rendőrök tegnap két kerékpár- és egy készpénztolvajt fogtak el. Az intézkedést követően a biciklik visszakerültek jogos tulajdonosaikhoz.