A Mosonyi utcai rendőrlaktanya kalandos története

2023. 09. 18., h - 13:23
Zsaru Magazin

A korábbi évekhez hasonlóan a Kulturális Örökség Napjai idei programsorozatába is bekapcsolódott a rendőrség. Bár a Rendőrmúzeumban számos program várta a látogatókat, a valódi cél a Mosonyi utcai rendőrlaktanya bemutatása volt.

„Műemlékeink, történeti épületeink velünk élnek, életünk szerves részei, színhelyei, emlékeink őrzői, identitásunk alkotóelemei” – ezzel a mondattal kezdődik a programsorozat honlapja. A Kulturális Örökség Napjain az érdeklődők olyan épületekbe is bejuthatnak, amelyekbe általában nem mehetnek be. A jeles intézmények, neves építészek által tervezett látványos középületek közül talán nem a leglátványosabb volt ez a laktanya, de története kétségtelenül izgalmas és kalandos. A programsorozat részeként ide is bepillanthattak szeptember 16-án. A Rendőrmúzeumon keresztül jutottak be a nevezetes épület udvarára, így nemcsak az 1886-ban átadott rendőrlaktanyába léphettek be, és nézhették meg annak lovas körletét, kutyás bemutatóját, valamint az udvarára kiállított, ezúttal közelről, kívülről és belülről megtekinthető szolgálati járműveket, de előtte Androvicz Gábor muzeológus előadását is meghallgathatták az épületegyüttes történetéről.

laktanya

És, ha már a Rendőrmúzeum fogadta a látogatókat, akkor a tárlatvezetések és a múzeumi programok sem maradhattak el. Így az érdeklődők részt vehettek kézműves-foglalkozáson és lézerpuska-lövészeten, megismerhették, milyen a tenyérlenyomat-vétel, de kipróbálhatták az alkoholszondát is egy-egy konyakos meggy elfogyasztását követően.

T. Z.

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kristállyal üzleteltek

Ezúttal Tiszaburán csaptak le a rendőrök új pszichoaktív anyaggal kereskedőkre.
Gyanúsítottként hallgatták ki a házaspárt, akik őrizetben várják a bíróság döntését letartóztatásukról.