A Rendőrmúzeum képei: Piri, a zenekari póniló

2024. 05. 24., p - 12:15
Zsaru Magazin

Barcs Tibor rendőrfelügyelő 1942 körül készített felvételén egy budapesti lovas rendőrt látunk a Mosonyi utcai rendőrlaktanya udvarán, mellette pedig egy Piri nevű pónilovat. Bármilyen meglepő: Piri a rendőrzenekar tulajdona, mondhatni, fuvarosa. Mögé apró kocsit kötöttek, a kocsira hatalmas zenekari dobot erősítettek. Piri a hangszerek szállításában segédkezett.

A rendőrzenekar az egykori budapestvidéki kerületi főkapitányságon belül alakult meg 1923 decemberében. A katonazenekarok mintájára szerveződött formáció a tényleges szolgálatot teljesítő, a rendőrség tartalék osztályába beosztott zeneértő rendőrökből állt modern hangszer-összeállítással, profi zenei vezetés mellett. A zenekar egyenruházata azonos volt a többi rendőrével, azonban gallérhajtókájukon a rendfokozatuk mellett ezüsthímzésű lírát viseltek. A zenekar székhelye megalakulásakor még a Mária Valéria-telepen működő rendőrtanosztályon volt, majd az 1930-as évek elejétől a Mosonyi utcai rendőr-főparancsnokságra költöztették át a muzsikusokat. A zenekar állományához tartozott két póniló is, amelyek rendszerint a nagyobb szállítmányok, testesebb hangszerek mozgatásában segítettek.

A kapcsolódó képek egyike 1937 körül készült a budapesti rendőrzenekarról, amely a Mosonyi utcai rendőrlaktanya udvarán sorakozott fel, élén Göndör Emil karnaggyal, a zenekar egyik alapító tagjával, a másik felvételen pedig, amelyet vitéz Benedek Géza rendőrfelügyelő készített 1933-ban, egy rendőr kürtös látható.

A felvétel a Rendőrmúzeum történeti fotógyűjteményének része.

MISZLAI EDIT


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Életmentés a hídon

Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit.

 

Eltűnt Schofhauzer Ilona

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik az 56 éves hölgy megtalálása érdekében.

 

Kabátja alá rejtette

Két üveg whiskeyt és két doboz energiaitalt akart ellopni egy fiú Kazincbarcikán, egy szabadnapos rendőr fogta el.

 

Közlekedési balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizennégy ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év huszonnegyedik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.