A Rendőrmúzeum képei: Toloncok és házi mókusok

2024. 06. 07., p - 11:47
Zsaru Magazin

A Budapest Rendőr-főkapitányság egykori tolonc- és fogházosztálya 1888 nyarán kezdte meg működését a Mosonyi utca 9. szám alatt. Az osztály három épületből állt: az utcafronti épületsor hivatal és igazgatóság, a második fogház, a harmadik pedig toloncház volt.

Kisebb kihágásokért, például koldulás, csavargás, munkakerülés, a budapestiek a fogházrészbe kerültek, míg az idegen illetőségű vidékieket és külföldieket a származási helyükre való visszaszállításig toloncházba zárták. Külön férfi-, női és gyermektolonctermeket alakítottak ki. Az épületben kialakítottak fürdőt, fertőtlenítőkamrát, konyhát, mosó- és mosdóhelyiségeket, rabkórházat, valamint férfi- és női sétahelyet (utóbbit tyúkketrecnek is nevezték). A visszatoloncolás megszervezése időigényes feladat volt, ezért a toloncház lakói egyszerűbb munkákat is végeztek, mint például varrás, tollfosztás. Voltak, akik a hazatoloncolás után többször is visszaszöktek Budapestre, ők voltak a szállóvendégek, más néven „házi mókusok”.

Toloncház

Valamennyi felvétel a Rendőrmúzeum történeti fotógyűjteményének része.

MISZLAI EDIT


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segítsenek azonosítani!

A keszthelyi nyomozók a lakosság segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.

 

Bújócska

Ruhák alá bújt egy gyanúsított, amikor a Kunhegyesi Rendőrőrs szolgálatos állománya elszámoltatni érkezett. Őrizet lett a vége.

 

Keressük Farkas Nórát

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a 42 éves nő megtalálása érdekében.