Amit a nyomozásról tudni kell

2023. 09. 14., cs - 12:08
Zsaru Magazin

Kovács Gyula nyugalmazott alezredes nemrég fejezte be hatrészes előadás-sorozatát a Rendőrmúzeumban, mely szakemberek és érdeklődő civilek számára egyaránt érdekesen mutatta be mindazt, amit a nyomozásról tudni kell.

Kovács Gyula 1980 májusában lett rendőr, ezzel egyidejűleg elkezdett tanulni, amit aztán úgy harminc évig nem is hagyott abba. Érettségi után elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, aztán az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát, az utolsó diplomáját 2010-ben szerezte, akkor lett gazdasági büntetőjogi szakjogász. Közben még jó néhány szaktanfolyamon, képzésen vett részt.

A rendőri munkát járőrként kezdte, dolgozott az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóságon mint osztályvezető-helyettes, tanított egyebek mellett a Rendőrtiszti Főiskolán, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán és legutóbb a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

múzeum

A rendőri munka és az oktatás mellett 200-300 tudományos, szakmai tanulmányt publikált, írt vagy negyven szakkönyvet, egyetemi, főiskolai jegyzetet.

A tavaszi–őszi előadás-sorozat ötlete három évvel ezelőtt, akkor fogant meg benne, amikor Kis nyomozástan című munkájának harmadik kiadását mutatta be a Rendőrmúzeumban. Arra gondolt: érdemes volna a gyakorlati nyomozást (és ezzel együtt a bűnügyi munkát) megismertetni a múzeum közönségével is; az érdekes előadás-sorozat egyben a Rendőrmúzeumot és a rendőrséget is népszerűsítené. A koronavírus-járvány miatt csak idén kerülhetett sor a Nyomozás a gyakorlatban című hatrészes előadás-sorozatra, amelynek az alcíme ez volt: A kezdeti lépésektől a nyomozás tervezéséig és szervezéséig.

múzeum

– Tavaly befejeztem az egyetemi oktatást, úgyhogy időm, energiám is lett minderre, amit lényegében ismeretterjesztésnek szántam – mondja Kovács Gyula. – Számomra is meglepetés volt, hogy az előadásokat mind több szakmabéli látogatta, köztük nyugdíjas rendőrök is, úgyhogy az előadásokat aszerint kellett átigazítani, hogy a szakmai és a civil közönség is érdekfeszítőnek találja. Az előadások sikerén fellelkesülve arra gondoltam, hogy legyen egy második rész, egy négy előadásból álló sorozat is, ami mintegy ráépül az elsőre. Október 3-án kezdődik az újabb szakasz, amelyben a forró nyomos felderítésről, a sorozatelkövetés nyomozásáról, valamint a kriminálmetodika rendszeréről, felépítéséről lesz szó.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

múzeum

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kristállyal üzleteltek

Ezúttal Tiszaburán csaptak le a rendőrök új pszichoaktív anyaggal kereskedőkre.
Gyanúsítottként hallgatták ki a házaspárt, akik őrizetben várják a bíróság döntését letartóztatásukról.