Anna házhoz megy

2023. 11. 15., sze - 08:27
Zsaru Magazin

Dr. Sáhó Anna hadnagy, az Edelényi Rendőrkapitányság referense tizedik hónapja látogatja az állomáshelye illetékességi területéhez tartozó települések egyedül élő nyugdíjasait, hogy személyesen tájékoztassa őket az idős emberekre leselkedő veszélyforrásokra.

Kódolva van a meglepetés.

– Csak olyan nyugdíjast látogatok meg az otthonában, akivel ezt előre egyeztette a település polgármesteri hivatalának illetékese, és nem egyedül érkezem. Általában a szociális alkalmazott szokott elkísérni, illetve úgy szervezzük a látogatást, hogy alkalmazkodom, pontosabban csatlakozom hozzá – foglalta össze Anna, aki a Házhoz megyünk bűnmegelőzési program keretében február óta járja az Edelény környéki falvakat: már vizitált Balajton, Damakon, Irotán, Galvácson és Hidvégardóban. A havi egy út során átlagban öt-hat idős embert keres fel, azaz már túl van jó pár látogatáson. – Hiába megyek a szociális segítővel, aki az érintetteknek előre jelzi, hogy vele lesz egy rendőrnő, amihez ők hozzá is járultak, így is meglepődnek, amikor meglátnak, amit az egyenruhának tulajdonítok. Legutóbb egy idős férfi arra is rákérdezett, elkövetett-e valamit, hogy rendőr ment hozzá, de már az is előfordult, hogy valaki arra volt kíváncsi, ezért mennyit kell fizetnie. Általában délelőtt megyek, néha délután, alkalmazkodva a szociális segítő útvonalához és időbeosztásához. A látogatáson először a Gondosóra programról kérdezem, illetve tájékoztatom erről a vendéglátómat, és miután már beszédbe elegyedtünk, ismertetem a bűnmegelőzési témákat, de baleset-megelőzési tanácsokat is adok.

Nyitott kapukat dönget, aminek nem szokott örülni.

– Sajnos a magányos, vidéken élő nyugdíjasokra utazó bűnelkövetők mindig kitalálnak valami újat, de abban mind megegyeznek, hogy amikor egy települést körbejárnak, azokat az idős lakosokat fürkészik, akik a kertkaput nem zárják be. Hozzájuk nemcsak benyitnak, hanem be is mennek, a ház ajtaján kopogtatnak, és előadják az aktuális sémájukat. Még mindig jellemző a silány minőségű, túlárazott termékek reklámozása és értékesítése, de sajnos olyanra is volt példa, hogy egy csaló önkormányzati alkalmazottnak adta ki magát, és azt közölte kiszemeltjével, hogy élelmezési program keretében burgonyával látják el a polgárokat. Megkérte az árát, de csak azért, hogy kifigyelhesse, áldozata honnan hozta a pénzt, majd távozáskor visszakéredzkedett a mosdóba, és meglopta. Az utóbbi időben a szélhámosok közmű- és szaniterszerelési ürügyekkel próbálnak otthonokba bebocsátást nyerni. Olyan is történt, hogy valaki vízvezeték-szerelőnek mondta magát, és sürgősségi munkavégzésre hivatkozva jutott be ingatlanokba, amelyekben valóban végzett ilyen munkát, de nem szakemberi minőségben. A látogatásaimon nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy a kertkaput sose hagyják nyitva, és ha már az ajtajuk előtt van az idegen, bárminek is mondja magát, szólítsák fel távozásra, semmiképp se engedjék be az otthonukba! Ez az a jó tanács, aminél meg szokták jegyezni, hogy régebben nem volt szükség ilyen nagy óvatosságra, és abból sem lett baj, amikor a kaput éjszakára sem zárták kulcsra. Fájlalják, hogy ezek az idők elmúltak. Már olyannal is beszéltem, akit kiraboltak, és néhányan azt is bevallották, hogy csaltak ki tőlük pénzt, illetve termékbemutató svindlerek verték át. Eddig ketten ismerték el, hogy használnak Facebookot, és hogy ennek a társkereső alkalmazására is regisztráltak. Az egyikük azt is elárulta, hogy egyszer ráírt egy romantikus csaló, de rögtön tudta, hogy itt valami nem stimmel, és a hízelgésére nem reagált.

Anna ahol tud, segít.

– Nem csak vendéglátóim szoktak meglepődni, jómagam is el szoktam csodálkozni, hogy kis, borsodi községekben egyedül élő nyugdíjasok mennyire képben vannak a rájuk leselkedő veszélyeket illetően. Jellemző, hogy bólogatnak, amikor az unokázós csalások és a kibertérben elkövetett bűncselekmények jellegzetességeire terelem a szót. Az első ilyen mondatom végén megjegyzik, hogy erre korábban már a felnőtt gyerekük vagy az unokájuk felhívta a figyelmüket. De azt is gyakran hallom, hogy a bankkártyaadataikra pályázó szélhámosok nem tudják őket átverni, ha azzal próbálnak rájuk ijeszteni, hogy „nagy összeget emeltek le a számlájáról”, mert bankszámlával nem vagy csak nagyon kevesen rendelkeznek, melynek kezelését valamelyik családtagjukra bízzák. A Gondosóráról és a KiberPajzs honlapjáról sokan hallottak, főleg a tévéből és a rádióból. A 112-es segélyhívó jogszerű használatát sosem hagyom ki az előadásaim során, valamint a baleset-megelőzés is mindig kiemelten fontos témakör. Volt már példa olyanra is, hogy egy néni előttem lépett be a bankja internetes felületére, és megkért, nézzem meg, miért nem lehet utalni. Örömmel tettem eleget a kérésének, annál is inkább, mert bebiztosított, hogy pontosan tudja, ha egy bank nevében telefonáló ember a belépési kódját vagy a kártyája számát kérné, ezt biztosan nem a bank nevében tenné. De már az is előfordult, hogy egy nyugdíjas arra kért, nézzek rá a tévéje beállítására, mert valamit elnyomhatott a távirányítón. Természetesen neki is örömmel segítettem.

Bűnmegelőzési látogatásokra is szívesen jár.

– Nagyon közel állt hozzám az anyai nagymamám, akivel még 103 esztendős korában is pompásan el lehetett beszélgetni. Elsősorban neki köszönhetem, hogy az idős emberekkel jól szót értek, és úgy hiszem, a lelkükre is tudok beszélni. Ha közülük csak egy adott helyzetben felismeri a rá leselkedő veszélyt, és nem válik áldozattá, már ezért megéri. De bízom benne azért, hogy sokkal többen vannak, és azon vagyok, hogy még többen legyenek – mondta a hadnagy, aki minden látogatós nap előtt egyeztet dr. Toldi-Tóth Gábor ezredessel, az edelényi rendőrkapitánnyal, utána pedig beszámol neki tapasztalatairól, élményeiről. – Dr. Toldi-Tóth Gábor mindig elmondja, hogy egy területen mire kell külön hangsúlyt fektetnem, és ilyenkor szezonális kampányokról, kitelepülésekről is szoktunk egyeztetni. Nemrég szórólapokat készítettünk arról, hogy a mindenszentek időszakában mire kell ügyelni a sírkertekben, és az oda-vissza vezető úton milyen veszélyforrásokkal kell számolni. Általános iskolákban, nyugdíjasklubokban, valamint egyházi szervezetek programjain is tartok bűn- és balese-tmegelőzési előadásokat, továbbá falunapokon, vásárokon is kitelepülök szóróanyagokkal, jó tanácsokkal. Mozgalmas tíz hónap van mögöttem, és a továbbiakban is ez vár rám. Azon leszek, hogy e változatos feladatkör minden kihívásának a legjobban megfeleljek.

SZ. Z. J.

FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam