Bűnöző végzett egy K9-essel

2024. 02. 08., cs - 14:39
Zsaru Magazin

Szolgálatteljesítés közben vesztette életét az Illinois állambeli Rockford rendőrségének Nyx hívónevű szolgálati kutyája, ami a 150 ezer lelkes város polgárait is megdöbbentette. Kollegának kijáró tiszteletadással temették el, és hamarosan misét is rendeznek az emlékére.

Január 28-án délután zaklatott nő tárcsázta a segélyhívót egy, a Rockford délkeleti részén lévő lakásból, és elpanaszolta, hogy korábbi élettársa felkereste, és veszekedés közben bántalmazta, a mobiltelefonját pedig magával vitte. Távozásakor Mark Trotter három lövést is leadott, de ez már az ingatlanon kívül történt. A nő azt is közölte a diszpécserrel, hogy tudja, hol rejtőzik a férfi, ugyanis a fia mobiljára is letöltöttek egy helymeghatározó alkalmazást, melynek révén lokalizálhatja a saját készülékét. Ennek alapján Trotter tőle délnyugatra tartózkodik egy ipari parkos területen, ahol boltok és vállalkozások találhatók. A szolgálatirányító úgy döntött, a járőrök nyomkereső K9-essel kezdjék meg a kutatást.

Aznap Jon Vargas kutyavezető és Nyx, a hétesztendős német juhász volt szolgálatban. Hamar odaértek a 11. utca megadott helyére, ahol az eb a kapott szagminta alapján megkezdte a kutatást, és sikerült is a férfi nyomára bukkannia. Trotter egy épület mellett haladt az utca másik oldalán, tőlük kicsit távolabb, és ahogy meglátta a K9-est, futásnak eredt, a szolgálati állat természetesen utánarohant. Miután a férfi beszaladt az épületek közé, és ott átugrott egy alacsony kerítésen, háromszor is rálőtt a felé közeledő ebre, sajnos el is találta. Nyx felnyüszített, majd elhallgatott, a helyszínen kimúlt. Közben lőtávolba ért Vargas őrmester, és amikor azzal szembesült, hogy a férfi a kerítés túloldalán újfent futásnak eredt, több lövést is leadott a lábára célozva, és Mark Trotter összeesett. Rendőri felügyelet mellett vitték kórházba, ellátását követően pedig letartóztatták.

Rockford rendőrsége másnap posztolta a szomorú hírt a közösségi oldalán, és záporoztak az együttérző reakciók. Hatósági profiljuk nyitóképét is megváltoztatták, és természetesen Nyx fotóját tették rá, amely már csak azért is különleges, mert ilyen tökéletes, szembenézős képet egy fegyelmezett szolgálati kutyáról sem könnyű készíteni. „Nyx hívónevű K9-es kollegánk meghozta a létező legnagyobb áldozatot, miközben közösségünket szolgálta” – fogalmazott a közleményben Carla Red rendőrkapitány, és a helyi média is kiemelten foglalkozott a hős K9-es tragédiájával. Így derült ki, hogy Nyx 2018 óta szolgált a rockfordi rendőrség K9-es egységében, amelyben ő volt az első nőstény. Tetemét koporsóba tették, amelyet az amerikai zászlóval takartak le, vezetője pedig rárakta kedvenc játékát, a ki- és továbbképzéséhez használt állkapocs-erősítőt. Január 30-án helyezték örök nyugalomra, méghozzá kollegának kijáró tiszteletadással. Tűzoltóautók is csatlakoztak a szolgálati járművek konvojához, és az eseményről tévétársaságok is beszámoltak. Február 17-én emlékmisét is tartanak Nyx tiszteletére a rockfordi City First Church templomban, a város északkeleti részén.

Mark Trotternek csak azért 2–5 évig terjedő szabadságvesztésre kell számítania, amiért szándékosan kioltotta egy szolgálati kutya életét, de Winnebago Boon megye ügyészsége kapcsolaton belüli erőszak miatt is eljárást folytat vele szemben.

SZ. Z. J.

FOTÓ: ROCKFORD RENDŐRSÉGE


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

MátriXakta: nincs szabadlábon, már nem üzletel

Országszerte vannak sértettjei annak a csalássorozatnak, amelyet a békéscsabai rendőrök vizsgáltak. A gyanúsított egy Tolna vármegyei férfi, akit már korábban elítélt a bíróság ilyen bűncselekményekért. Most börtönben van, de közben újra vádat emelhet ellene az ügyészség.

 

Csalt a kaszás

Egy kistokaji sértett egy fűkaszavásárlás kapcsán több mint 150 ezer forintot utalt el a meghirdetett termékért, azonban a mai napig nem kapta meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

 

Egy nap, három megoldott ügy

A győri rendőrök tegnap két kerékpár- és egy készpénztolvajt fogtak el. Az intézkedést követően a biciklik visszakerültek jogos tulajdonosaikhoz.