Fel a kezekkel! – Mini története

2024. 05. 10., p - 08:34
Zsaru Magazin

Sok örömet, boldog pillanatot okozott a bemutatókon Mini és kutyavezetője, Komádi István főtörzsőrmester fellépése. Egyeseknek viszont csalódottságot, szomorúságot és súlyos börtönéveket, hiszen Mini sikeres kábítószer-kereső kutya. Volt. Márciusban visszavonult a szolgálattól.

Emlékezetes az a trükk, hogy a rendőr úgy tesz, mintha pisztolyt fogna a kutyára, az pedig felágaskodik, és felteszi a „kezét”, vagyis a mellső mancsait. Ez a kép a Zsaru Facebook-oldalán is óriási tetszést váltott ki.

– Mini azt is tudja, hogy miután „lelövöm”, eldől, és mozdulatlanul marad a földön – meséli Komádi István főtörzsőrmester, kiképző-kutyavezető.

A bemutatókon szereplés persze csak afféle hab a tortán, a szórakoztatást és a toborzást szolgálja. Mini nem ezzel vívta ki elsősorban kétlábú kollégái elismerését, sokkal inkább a sikeres kábítószeres felderítésekkel.

– Szállítmányozási technikusnak tanultam, de igazából már gyerekkorom óta érdekelt az egyenruhás hivatás – kezdi Komádi István főtörzsőrmester. – Ezért jelentkeztem a Miskolci Rendvédelmi Szakközépiskolába, amelynek elvégzése után a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltségre kerültem, megismerkedtem a járőri, útlevélkezelői feladatokkal. Már 2015-ben jeleztem a parancsnokomnak, hogy szeretnék kutyavezetői képzésre járni, nem sokkal később beiskoláztak kábítószer-kereső alaptanfolyamra. 2017-ben került hozzám Mini, aki egy kutyakiválasztási eljáráson vált a rendőrség tagjává. Gyakorlatilag véletlenül találkoztunk. Meg kellett tanulnom, milyen az élet egy szolgálati kutyával. Míg egy átlagos gazdi hazamegy, megeteti őt, játszik, sétál vele valamennyit, addig mi a nap 24 órájában együtt vagyunk, dolgozunk. Sokat kellett alkalmazkodnunk egymáshoz.

Mini kiválóan teljesített a munkában, évről évre fejlődött, amit az időszakos vizsgákon is bebizonyított. Számos kutatás, felderítés fűződik a nevéhez. Az egyik legemlékezetesebb, hogy miután helyben már nagyon sokan ismerték a kutyát, egy feltételezett drogdíleren ütöttek rajta a rendőrök. Eleinte nem működött együtt, mire közölték, hogy keresőkutyát alkalmaznak. Amikor meglátta Minit és a főtörzsőrmestert, inkább önként előadta a tiltott szert, tudta, hogy úgyis megtalálnák.

Ami az említett trükköt illeti, Komádi István azt mondja, azon is múlik, mennyire van meg alapvetően a kutya mozgáskoordinációs képessége. Ha ez jó, akkor nagyon sok mindenre megtanítható. A pisztolyos mozdulatnál eleinte jutalomfalat volt a kezében, amikor két lábra állt, ezt váltotta fel az említett kézmozdulat.

– Ahogy múltak az évek, a parancsnokaim szorgalmazták, hogy legyen egy másik kutyám is. 2020-ban elküldtek Dunakeszire általános rendőrkutya-vezető tanfolyamra. Ez kettős feladatot jelent: járőr- és keresőkutya-képzést. Meg kell említenem, hogy a képzéseken több oktató, mentor nagy hatással volt a munkámra. Például Maticsek János, aki már nyugállományú rendőr, Pergel György alezredes, Jánosi Veronika főhadnagy és Madarász Zsolt főtörzszászlós, akiktől nagyon sokat tanultam és tanulok a mai napig. Miután elvégeztem a kiképzést, Breya lett a következő kutyám, akinek Jegyes az avatási neve. Szintén malinois, akárcsak Mini.

Időközben Mini elérte a szolgálati kutyák maximális életkorát, 9 esztendős lett, így visszavonult.

– Van lehetőség, hogy kérelmezzük a további szolgálatot, de, tekintettel Mini egészségére, inkább úgy döntöttem, hogy ideje a megérdemelt pihenésnek – folytatja Komádi István. – Ilyenkor a kutyavezetőnek lehetősége van arra, hogy jelképes összegért megvásárolja a rendőrkutyát, ezzel természetesen éltem is.

Csak még egy kérdés, ahogy Columbo felügyelő mondaná:

– Mindig harmonikus kapcsolata volt a kutyákkal?

– Nem egészen. Gyerekkoromban egyszer jó ötletnek tartottam, hogy elvegyem a csontot a kutyánk elől. Archarapás és nagy sírás lett a vége, de túltettem magam ezen, és azóta is imádom őket.

T. T. L.

FOTÓ: NAGY ZOLTÁN, KOMÁDI ISTVÁN


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltűnt Kollár Zoltán

A 67 éves férfi megtalálása érdekében a győri rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

 

Bilincsben

Közel egymillió forint összértékű kerékpárt és rollert lopott egy székesfehérvári férfi, a rendőrök elfogták.

 

Rongált és lopott – őrizetben

A kecskeméti nyomozók őrizetbe vették azt a fiatalt, aki egy nap alatt legalább öt bűncselekményt követett el a vármegyeszékhelyen.

 

Fokozott ellenőrzés

A Tatabányai Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést tart 2024. május 24-én 12:00 órától május 24-én 24:00 óráig.

 

Utolsó szolgálat

Nyugdíj előtti rendelkezési állományba vonult a Készenléti Rendőrség (KR) egyik legidősebb tiszthelyettese.

 

Betörő rendőrkézen

A zuglói rendőrök azonosították és elfogták azt a férfit, aki egy XIV. kerületi sörözőbe tört be, onnan szeszes italt és pénzt vitt el.