Frottőrök nyomában: tapizás a villamoson

2023. 11. 03., p - 11:58
Zsaru Magazin

Sok nő került már olyan helyzetbe, amikor a villamoson kényelmetlenül közel lépett hozzájuk valaki. Szándékos vagy véletlen lenne? – fordul meg ilyenkor a fejükben. Egy napig a nyomozókkal tartottunk, hogy megtudjuk, hogyan viselkednek ezek a szexuális ragadozók.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) zseblopási alosztály nyomozói egész nap az utcákat róják a tolvajok után. Azonban nemcsak őket szúrják ki, hanem gyakran találkoznak az úgynevezett frottőrökkel is. Ők azok a főként férfiak, akik abban élik ki szexuális fantáziájukat, hogy például közösségi közlekedési eszközön – a tömeget kihasználva – dörgölőznek kiszemelt áldozatukhoz, elsősorban nőkhöz.

– Szinte naponta találkozunk ilyen esetekkel. A legtöbbször még maguk az áldozatok sem veszik észre, hogy mi történik. Betudják a tömegnek, hogy hozzájuk értek. Mi viszont egyből kiszúrjuk őket, annak ellenére, hogy sokan észrevétlenül csinálják – magyarázza Pék Veronika őrnagy, a BRFK zseblopási alosztály csoportvezetője, miközben a villamos felé tartunk. – Például van olyan, aki szándékosan nem kapaszkodik, és mintegy „véletlenül” rádől a másikra. Kihasználják a tömeget, hogy sok ember utazik, kevés a hely, így „indokolttá” válik, hogy közelebb húzódjanak. Azt is megfigyeltük, hogy általában bizonyos embertípusokra buknak. Volt olyan férfi, aki a magas nőkért rajongott, más pedig az idősek felé közelített, és persze létezik olyan, aki a fiatalokat kedveli. Néhányan ilyenkor képesek követni is kiszemelt áldozatukat, hogy a közelében lehessenek. Azonban általában ezek az emberek nem válnak erőszakossá, nem kell attól tartani, hogy megtámadják a nőket.

A nyomozókkal az Oktogonon szálltunk fel a 4-es, 6-os villamosra. Nem is kellett sokat várni, a rendőrök azonnal észrevették a férfit. Bár a szerelvényen volt elég hely, ő mégis úgy helyezkedett, hogy elég közel legyen a kiszemelt nőhöz ahhoz, hogy észrevétlenül hozzá is érhessen. Persze mindezt olyan óvatosan csinálta, hogy még egy kívülállónak sem tűnt volna fel, sőt, az áldozat sem vett észre semmit. A megfigyelt ember a következő megállóban már le is szállt a járműről, de csak azért, hogy újra fellépjen az ellenkező irányba tartó villamosra. A történet ott újból megismétlődött, ezúttal egy másik nőt szemelt ki, akihez megpróbált hozzádörgölőzni. Ezúttal sem tűnt fel senkinek az eset, leszámítva a zsarukat. A férfi a következő megállónál újból le is szállt, és az ellenkező irányba tartott egy másik szerelvényen. Oda-vissza utazgatott a megállók között. Vadászott. Végül a nyomozók vetettek véget ennek, és figyelmeztették, majd leszállították a villamosról.

– Ezek az elkövetők általában utoljára szállnak fel a járműre, és az első két ajtó közelében helyezkednek el, mert ott a legnagyobb a tömeg – teszi hozzá az őrnagy. – Emellett nagyon vigyáznak arra, hogy ne lehessen őket tetten érni. Ha valaki pedig kérdőre vonja őket, akkor a tömegre fogják. Sajnos a nők többsége nem is mer szólni, még ha észre is veszik. Soha ne hagyjuk magunkat! – tanácsolja Pék Veronika. – Ha úgy érezzük, hogy valaki a komfortzónánkon belül van, lépjünk el onnan, vagy szóljunk rá, ha szükséges, kérjünk segítséget! Azonban ha tovább megy, nyíltan fogdos, vagy előveszi a nemi szervét, azonnal hívjunk rendőrt!

Néha viszont a rendőröknek sem egyszerű eldönteni, hogy zsebtolvajjal vagy frottőrrel van dolguk.

– A viselkedésük nagyon hasonló, sok az átfedés a járműveken a tolvajok és az ilyen szexuális ragadozók között – mondja Bartus Szilárd alezredes, a BRFK zseblopási alosztály csoportvezetője. – Mindkét típusra jellemző, hogy figyelik az embereket, a tömeget keresik, és irányt változtatva utaznak. Csak míg az egyikük a táskát nézi, a másik az embert, amelyiken kiélheti a vágyait. Amikor felfigyelünk az ilyen viselkedésre, az elején még mi is nehezen tudjuk eldönteni, hogy tolvajjal van-e dolgunk, vagy épp egy frottőrrel. Egyszer egy olyan férfit vettünk észre a villamoson, aki előszeretettel simult a nőkhöz. Figyelmeztetni akartuk, erre leugrott a szerelvényről, és futás közben kiestek a zsebéből a lopott mobiltelefonok. Akkor tudtuk meg, hogy ő egyben zsebtolvaj is.

Ha a zsaruk látják, hogy valaki kényelmetlenül érzi magát vagy elhúzódik, azonnal közbeavatkoznak, és figyelmeztetik a zaklatót. Ha pedig bűncselekmény történik, akkor nemcsak figyelmeztetik a zaklatót, de intézkednek is vele szemben. Például akkor, ha kiskorú ellen irányul a cselekmény, illetve ha mutogatják magukat, az már szeméremsértés.

RÁDI MÓNIKA

FOTÓ: RENDŐRSÉG, ILLUSZTRÁCIÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eredményes vadászat a vadászkürtért

A Győri Rendőrkapitányság a napokban zárta le egy 41 éves férfival szemben folytatott büntetőeljárását, aki Győrben egy vadászkürtöt talált és lopott el.

 

Nem várt belépő

Az üzlet megköttetett, de a dílert és több mint fél kiló drogot már az erzsébetvárosi rendőrök vitték el a kapualjból.

 

Akár balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizenhárom ittas, illetve két bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év nyolcadik hetében.

 

Nem járt sikerrel

Nyomozás indult annak a 36 éves férfinak az ügyében, aki hamis okmánnyal próbálta elhagyni az országot.