Gondosóra, az idősek barátja

2024. 01. 29., h - 09:35
Zsaru Magazin

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy az oroszlányi rendőrök egy 75 éves nőt élesztettek újra, akit a mentők kórházba vittek. Az idős beteget a gondosóra jelzése mentette meg. Kicsit utánajártunk, miért érdemes ilyen eszközt beszerezni és használni.

Egy oroszlányi nő a gondosóráján keresztül adott vészjelzést december 20-án 3 óra 27 perckor. A járőrök mentek be először hozzá, és azonnal észrevették a földön fekvő 75 éves nőt. Németh Róbert Police Medic instruktor azonnal megkezdte a beteg vizsgálatát, aki már nem lélegzett. A rendőr mellkaskompressziót alkalmazott, a nő keringése visszatért. A bajbajutottat a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Ennek apropóján bemutatjuk, miért érdemes ilyen eszközt beszerezni az időseknek. A Gondosóra egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, barát vagy szociális gondozó) bevonásával működő program. A szolgáltatás és a jelzőeszköz 65 éven felüliek számára ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető. A célja, hogy az eszköz viselője szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudja, ha segítséget kér.

A gondosóra olyan digitális megoldást nyújt, amelynek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok, ismerősök fizikailag távol vannak egymástól.

 

gondosóra

Így működik:

  • Segítségkérés esetén a felhasználó hosszan megnyomja a készülékén található főgombot.
  • Az eszköz jelzést küld a diszpécserközpontba.
  • A központ felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  • Amennyiben a diszpécser szakmai mérlegelése alapján külső segítségre van szükség, értesítheti a megadott kontaktszemélyt, vagy felveszi a kapcsolatot a helyi illetékes intézményekkel, indokolt esetben a segélyhívót tárcsázza.

A jelzőeszköz karon hordva vagy nyakba akasztva mindig elérhető, így a felhasználója mindig képes segítséget kérni.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Részrehajlás nélkül

A Budapesti Rendőr-főkapitányság visszautasítja a Mérce és a Magyar Jelen állításait.

 

Fokozott rendőri jelenlét

Hétvégén Komárom-Esztergom vármegye közútjain közlekedésrendészeti ellenőrzések várhatóak.

 

Körözött autó Nagylakon

Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

 

Újabb díler rács mögött

Egy törökszentmiklósi lakost vettek őrizetbe a rendőrök, akik környékbelieket látott el illegális szerekkel.

 

Polgárőr tartotta vissza a betörőt

Nem tudott ellopni semmit, mérgében végül egy autót rongált meg. A rendőrök kiérkezéséig a dunavecsei polgárőr visszatartotta a férfit.