Így kerek a kerékpározás

2024. 06. 07., p - 08:15
Zsaru Magazin

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Polgárőr Szövetséggel együttműködve baleset-megelőzési kampányt, közlekedési ellenőrzés-sorozatot indított Bringa Mustra címmel a kerékpározás világnapján, június 3-án.

Ebben az esztendőben a rendőrség baleset-megelőzési munkájában kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros-közlekedésre. Annak térnyerését látva ez nagyon is indokolt. Egyre többen kerekeznek, de ez nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy egyre több a tudatos biciklis, aki a legszabályosabban felszerelt kétkerekűvel közlekedik a legszabályosabb módon. Viszont ahol ilyen tömegben jelennek meg az utakon a biciklizők, ott már indokolt minden eddiginél komolyabban venni felkészítésüket a biztonságos közlekedésre, illetve az ellenőrzésüket is. Pontosan ezt teszi a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Polgárőr Szövetség, amely most beleset-megelőzési kampányt kezdett, és közös közlekedési ellenőrzés-sorozatot indít Bringa Mustra címmel. A győri Dunakapu téren tartott kampányindító rendezvény előtt kérdeztük erről Rosta Roland őrnagyot, a főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának titkárát.

– Amikor kiderült, hogy idén a kerékpárosközlekedés biztonsága lesz a rendőrség baleset-megelőzési munkájának fókuszában, a vármegyében számos baleset-megelőzési akció ötlete merült fel – mondja Rosta őrnagy. – Ezek kapcsán el is indítottunk néhány programot Csornán, Sopronban, Mosonmagyaróváron, de úgy gondoltuk, érdemes lenne egy nagyszabású, országos programot is kidolgozni a cél érdekében. Ez lett a Bringa Mustra, melynek nyitórendezvényén, a Dunakapu téren az első lépést igyekeztünk megtenni: kérésre átvizsgáltuk a bicikliket, ellenőriztük, hogy valamennyi szükséges felszereléssel rendelkeznek-e, volt szerviz, kerékpárjelölés, lehetett akadálypályát is teljesíteni, és végül tartottunk egy kerékpáros-felvonulást is. A későbbiek során Győr területén és vonzáskörzetében gyakori ellenőrzéseket tervezünk az utakon, amelyek lényege eleinte kisebb szabályszegések esetén nem a szankcionálás, hanem a segítségnyújtás. Senkit nem biztatok arra, hogy ne vegyen lámpát a kerékpárjára, merthogy tőlünk úgyis kap, de még ez is előfordulhat.

Jegyezzük meg: a Bringa Mustra két jelentést is hordoz, hiszen nemcsak tanáccsal és apróbb felszerelésekkel segítik a bicikliseket, hanem a rendőrök később is rendszeresen mustrálják a forgalomban részt vevő kétkerekűeket, és ha hibát találnak a felszerelésben vagy a közlekedési szabályok betartásában, nos, ott már szigorúbb lesz a tekintetük. Kérdezzük aztán, kellene-e a kerékpárosoknak KRESZ-vizsgát tenniük. Rosta Roland szerint kellene, meglehet, nem az autósoktól elvárt részletességgel, ám valami alapfokút mindenképpen. De ha már ez nincs, ők azért a Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra! (KEVE) elnevezésű baleset-megelőzési oktatóprogram keretein belül általános iskolásokat tanítanak rendszeresen a KRESZ szabályaira.

– A Bringa Mustra akció célja sem a büntetés, hanem a közlekedési kultúra javítása – ezt már Majorné Bajnok Eszter őrnagy, a Győri Rendőrkapitányság Városi Baleset-megelőzési Bizottságának titkára teszi hozzá. – Mifelénk különösen nagy szükség van erre az akcióra, mert nagyon sokan bicikliznek nálunk, bőven vannak kerékpárutak, és úgy gondolom, ebben a munkában a nekünk sokat segítő polgárőrség mellett feltétlenül ki kell emelnünk a Hobbikerékpárosok Országos Klubját, amely ugyancsak nagy segítséget nyújt az efféle tevékenységünkben. Ehhez hozzátartozik az is, hogy már több prevenciós videót készítettünk, amelyeken a kerékpáros-közlekedés legnagyobb és erősen elkerülendő hibái, veszélyei láthatók, ezek a filmek már fenn vannak a világhálón, érdemes megnézni azokat.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: HORVÁTH TÍMEA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segítsenek azonosítani!

A keszthelyi nyomozók a lakosság segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.

 

Bújócska

Ruhák alá bújt egy gyanúsított, amikor a Kunhegyesi Rendőrőrs szolgálatos állománya elszámoltatni érkezett. Őrizet lett a vége.

 

Keressük Farkas Nórát

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a 42 éves nő megtalálása érdekében.