Iskolában versengtek iskolaőrök

2024. 07. 03., sze - 14:00
Zsaru Magazin

Tanintézményi sportversenyek stílusában zajlott le a Horváth Sándor I. Országos Iskolaőr Emlékverseny a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikum és Szakképző Iskola és Kollégiumban. Az elméleti, fizikai és szituációs feladatokból álló megmérettetésen debütált a hagyományteremtő vetélkedés kabalafigurája, az iskolaőr-egyenruhás szurikáta.

Néhai Horváth Sándor szolgálati járadékos törzszászlós húsz éven át szolgált motoros rendőrként a Budapesti Rendőr-főkapitányság forgalombiztosítási osztályán, és 2021 őszén lett iskolaőr a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság (FVMRFK) állományában, a Cecei Általános Iskolában. Tavaly októberben váratlanul hunyt el.

– A temetésén én is jelen voltam, és a szertartás után egyeztettünk dr. Vörös Ferencné alezredes asszonnyal, az FVMRFK Bűnügyi Igazgatóság bűnmegelőzési osztály vezetőjével, aki elmondta, hogy mivel Sándor sportos életmódjával is példát mutatott, versenyt szerveznének az emlékére a vármegyei állományban lévő iskolaőrök számára – idézte fel Szabó Péter alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztály iskolapartnerségi osztályának vezetője. – A felvetést jónak tartottam, és akkor fogalmazódott meg bennem, hogy ennek országosnak kellene lennie. A verseny megszervezését és lebonyolítását az FVMRFK vállalta. Rendkívül elégedett vagyok, mert színvonalas rendezvényt hoztak tető alá kollégáim; az iskolaőrcsapatok is kellően motiváltak voltak, kihozták magukból a maximumot a feladatok végrehajtása során. Jövőre folytatjuk a hagyományt!

A budapesti és a 19 vármegyei főkapitányság bűnmegelőzési egységeinek iskolaőr-koordinátorai a jelentkezőkből választották ki csapatuk 3 tagját, és el is kísérték őket.

– Míg az iskolaőrök összemérték tudásukat, addig a koordinátoraiknak kulturális programot szerveztünk Székesfehérváron – vázolta dr. Vörös Ferencné, és hozzátette, az ergonomikus kerékpárokat az FVMRFK biztosította. – Az elméleti és a szituációs versenyszámok olyan feladatokból álltak, amelyekkel az iskolaőr képzésen ismerkedtek meg, és a napi feladatok ellátása közben előfordulhatnak, illetve példatárakból megismerhetők.

A Horváth Sándor I. Országos Iskolaőr Emlékversenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság (B.-A.-Z. VMRFK) csapata nyerte, a második helyet a Vas, a dobogó harmadik fokát pedig a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság triója érdemelte ki. Elismerték a legtöbb felülést (Márk Rudolf, B.-A.-Z. VMRFK), a legtöbb fekvőtámaszt (Czene Benjámin, Somogy VMRFK) és a leghosszabb biciklitávot (Gál Zsolt, Veszprém VMRFK) teljesítő iskolaőrt, illetve a Magyar Vöröskereszt munkatársai által összeállított feladatsort legjobban megoldó három válogatottat, de különdíjak is gazdára találtak. Megható volt, hogy néhai Horváth Sándor családtagjai is jelen voltak, ők is átadtak különdíjakat, és az eredményhirdetésen is mindenki megcsodálta a verseny plakátján mosolygó, iskolaőr-egyenruhás szurikátát.

– A szurikáta mindig éber, nagyon figyelmes és óvja-védi a társait, arról nem is beszélve, hogy jól áll neki az iskolaőr egyenruha. Kell ennél jobb kabala? – mondta dr. Vörös Ferencné mosolyogva, és hozzáfűzte, egyik munkatársa hozott magával egy plüss-szurikátát a versenyre, és természetesen a pulpitusra került. – Valószínű, hogy ez a kedves kabala is hozzájárult ahhoz, hogy a verseny jó hangulatban zajlott. Az iskolaőr szervezet négy évvel ezelőtti megalakulása óta ilyen országos vetélkedésre még nem került sor, és jó érzés volt megtapasztalni a közösségformáló erejét.

Jelenleg az Iskolaőri Programban 806 oktatási intézmény szerepel, amely a következő tanévtől tovább bővül. Az iskolaőrök létszáma 2024. június 1-jén 738 fő volt. A hiányzó státuszok, valamint az újonnan csatlakozó intézmények feltöltésére a toborzás folyamatos.

SZ. Z. J.

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.