Járőrözés után az exobolygókat vizslatja

2024. 02. 09., p - 11:54
Zsaru Magazin

Van-e élet a Földön kívül? – sok ember teszi fel magának a kérdést. Soltész Richárd őrmester több éve foglalkozik már ezzel a témával, tudását pedig a közösségi portálokon is megosztja, ahol már több ezren követik.

Az univerzum iránti kíváncsiság már gyerekkorában is hajtotta. Kamaszként a barátaival a földön fekve az eget bámulták, és tették fel egymásnak a kérdéseket: vajon van-e élet a Földön kívül is, és ha igen, hol és milyen? A gyerekkori kíváncsiságból később egy életre szóló hobbi lett.

– A legelső távcsövet 16 éves koromban vettem a diákmunkával megkeresett pénzemből – meséli. – Aztán egyre komolyabban kezdtem foglalkozni a témával. Bújtam a szakirodalmat, utánaolvastam mindennek, ami ezzel kapcsolatos. Idővel ezt a tudást meg szerettem volna osztani másokkal is. A Magyar Csillagászati Egyesület tagjai a csoporton belül megosztják az aktuális híreket, felfedezéseket, amelyek azonban a hozzá nem értőknek unalmasak lehetnek. Ezért elindítottam a YouTube- és a TikTok-csatornámat, ahol ezeket közérthetővé próbálom tenni, hogy a hétköznapi emberek számára is érdekes és vonzó legyen. Engem az exobolygók foglalkoztatnak különösképpen, ugyanis ezek az élet szempontjából potenciálisak. Olyan távoli bolygók, amelyek, ahogyan a Föld is, egy naprendszerben keringenek. Egy különleges távcsővel ki lehet a bolygók légkörét elemezni, és ebből arra következtetni, hogy lehetséges-e az élet ott. Persze százszázalékosan nem lehet megmondani.

bolygos

Soltész Richárd őrmester 2017-ben végzett a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, majd a Készenléti Rendőrség debreceni egységéhez szerelt fel, ahol jelenleg is járőrként szolgál. Mint rendőr több elfogásban is részt vett már, azonban számára mégis egy gyilkosság volt a legemlékezetesebb.

– Még a gyakorlati időmet töltöttem, amikor egy emberöléshez küldtek, egy idős asszonyt gyilkoltak meg. Nagyon megrázott az eset. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy azóta nem kellett olyan helyszínre mennem, ahol haláleset történt. A hobbim abban is segít, hogy ki tudjak kicsit kapcsolni a munkából.

Az őrmesternek nemrég született meg a kislánya. Elárulta, egy nap gyermekének is szeretné átadni a tudását.

RÁDI MÓNIKA

FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

MátriXakta: nincs szabadlábon, már nem üzletel

Országszerte vannak sértettjei annak a csalássorozatnak, amelyet a békéscsabai rendőrök vizsgáltak. A gyanúsított egy Tolna vármegyei férfi, akit már korábban elítélt a bíróság ilyen bűncselekményekért. Most börtönben van, de közben újra vádat emelhet ellene az ügyészség.

 

Csalt a kaszás

Egy kistokaji sértett egy fűkaszavásárlás kapcsán több mint 150 ezer forintot utalt el a meghirdetett termékért, azonban a mai napig nem kapta meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

 

Egy nap, három megoldott ügy

A győri rendőrök tegnap két kerékpár- és egy készpénztolvajt fogtak el. Az intézkedést követően a biciklik visszakerültek jogos tulajdonosaikhoz.