Jeges tekintet

2025. 09. 10., sze - 08:00
Zsaru Magazin

Nyár közeledtével a Siófoki Rendőrkapitányság második emeletén, a közlekedésrendészet teakonyhája hűtőjében terem két kiló jégkocka, és amíg tart a hőség, nem fogy el, mert valaki mindig újabb zacskóval hoz belőle. Ez a kollega Lencsés Erik őrmester, baleseti helyszínelő, aki másodállásban jégkockagyártó és -kiszállító.

Tapasztalás, következtetés, vállalkozás.

– Még három évvel ezelőtt is azt tapasztaltam a kánikulában, hogy továbbra is vannak olyan balatoni és környéki vendéglátóhelyek, melyek számára nehézséget jelent a vendégeik jégkocka iránti igényének kielégítése. Nemegyszer szolgáltak ki langyos üdítővel, ami alig pár percet töltött a hűtőjükben, jégkockát pedig nem tudtak adni hozzá. Mindebből arra a következtetésre jutottam, hogy érdemes lenne indítanom egy jégkockagyártó és -kiszállító vállalkozást… A garázsban volt is annyi hely, amennyi ehhez kellett – vázolta Lencsés Erik, aki a tettek mezejére lépett. – Külföldről rendeltem a gépet, ami 50 kiló jégkockát gyárt 24 óra alatt, majd beruháztam hűtőládákra, víztisztító és -szűrő berendezésre, továbbá vettem zacskókat és nejlonhegesztőt. A hűtőkamrás kishaszonjárművet szüleim támogatásával vásároltam, aztán szóróanyagot sokszorosítottam, és tavaly tavasszal belevágtam; természetesen parancsnoki engedéllyel.

Ha egy üzlet beindul…

– Abból indultam ki, hogy a hőség beköszöntével megcsörren a telefonom, ami így is történt, méghozzá többször, de viszonylag hamar szembesültem egy sajátos dilemmával. A forgalmasabb vendéglátóhelyek, amelyekkel szerződésben álltam, egyszerre legfeljebb 20 kiló jégkockát tudtak átvenni, illetve tárolni, ami viszont egy-másfél nap alatt el is fogyott náluk, és vinni kellett a következő 20 kilónyit. Nagy rohangálásban voltam, a hozzátartozóim alig láttak, és a 24 órás szolgálatra is úgy indultam, hogy a szállítmányokat előkészítettem. Ezért az idei szezonra újítottam, és 15 helyre saját hűtőládát vittem, amibe befér 200 kiló, így azokat hetente csak egyszer kell feltöltenem. Ez a nyár is húzós volt, de a stresszt megúsztam – magyarázta a jégmester, aki időközben fejlesztette vállalkozását. – További jégkockagyártó gépeket rendeltem, a kert végébe pedig fagyasztókamrát csináltattam: ott mindig –18 Celsius-fok van. Gyorsan kell pakolni, de ezzel nincs gondom. Amikor kilépek a tikkasztó hőségbe, olyan, mintha szaunáznék. Jelen pillanatban 450 kiló hagyományos jégkockát és 300 kiló zúzottat tudok gyártani 24 óra alatt, de már rendhagyó igényeket is kielégítek. Bizonyos bárokba kézműves jeget is szállítok, főleg hosszúkást és gömb alakút, a következő szezonban jégpohárral is előrukkolok, az a langyos italt is gyorsan lehűti. Tavaly ízesített jégkockával is próbálkoztam, de az kinyírja a gépeket, ezért azt „jegeltem”.

„Kösz, Erik!”

– Idén már balatoni hotelek és fesztiválok vendéglátóhelyei is rendeltek tőlem, de még volna hova terjeszkedni, és mivel jövőre szezonmunkást fogok alkalmazni, elindulok az északi part és tolnai vendéglátóhelyek felé – mondta Lencsés Erik, aki nem tud ráunni a jégkockára. – Bírom, hogy rendeltetésén túl egy életérzés kelléke, és még csodálom is, milyen sokáig képes megtartani a formáját és az állagát. Mindig is szerettem jégkockát tenni az italomba, de mióta csinálom, még jobban megkedveltem. Sose felejtem, amikor a barátnőm kérdőre vont, amiért kivettem a mélyhűtőből a cukorborsót, hogy a jégkockás zacskónak legyen benne hely. Azt is legalább ilyen fontosnak tartom, hogy mindig legyen jégkocka a közlekedésrendészet teakonyhájában. Ez részemről grátisz szolgálatás, a kollegák nagy megelégedésére, és fogy is rendesen, főleg harmadfokú hőségriasztás idején.

SZ. Z. J.

FOTÓ: NAGY ZOLTÁN


Kapcsolódó oldalak