Magát is látta a lefoglalt videón

2024. 06. 11., k - 08:11
Zsaru Magazin

Rendhagyó tűzkeresztségen esett át Györki József főhadnagy, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztály betörés- és járműfelderítési alosztály főnyomozója, aki olyan ügyben nyomozott, amelynek elkövetésekor maga is a helyszínen tartózkodott. Egyetlen adatmorzsa vezetett az autófeltörésekből élő D. János (56) elfogásához.

Kegyes volt az időjárás a Sóstói Múzeumfalu húsvéti rendezvényeihez, és szabadnapos rendőrök is megjelentek a tömegben családjaikkal.

– Nem voltam szolgálatban a húsvéti hosszú hétvégén, és hétfőn látogattunk el a múzeumfalu programjaira a családommal. Másnap reggel szembesültem azzal, hogy szombaton egy, hétfőn pedig öt parkoló gépkocsit törtek fel ott hasonló módszerrel, célszerszámos zárkihúzással, illetve ablakbetöréssel – mondta Györki József főhadnagy, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztály betörés- és járműfelderítési alosztály főnyomozója. – Nagyjából tudtam, hol vannak a biztonsági kamerák, mert parkolóhelyet is úgy választottam, hogy a kocsink legalább az egyik látószögében legyen. Azt is tudtam, hogy annál a murvás-füves hátsó területnél nincsenek kamerák, ahol a feltörések történtek. Ez egy kiegészítő parkoló, amelyet nagyobb rendezvényeknél szoktak megnyitni, de mivel csak egy útvonalon lehet megközelíteni és elhagyni, és erre a szakaszra rálátott néhány kamera, először ezeknek a felvételeit foglaltuk le. Alosztályos főnyomozó kollegámmal, Bakk Sándor hadnaggyal néztük át a rögzített anyagokat, amelyeken természetesen én is rajta voltam, mondhatni, tényleg jól látható helyre parkoltam. Úgy emlékeztem, 11 óra körül már a hátsó parkoló is tele volt, és az emberek délután 2 után kezdtek indulni hazafelé. Tudtam, hogy ez a legalkalmasabb időszak a bűncselekmények elkövetésére, erre a három órára szűkítettük a keresést.

Egyetlen adatmorzsával rendelkeztek.

– A szombati autófeltörés után szemléző kollegáim rengeteg jelenlévőt megkérdeztek, jártak-e a hátsó parkolónál, és láttak-e ott bárkit ólálkodni. A legtöbbjük nem emlékezett ilyesmire, de az egyikük látni vélt egy középkorúnak tetsző, fekete pólós, testes férfit, amint a járművek között sétálgatott. Messzebbről látta és csak futólag, de úgy emlékezett, hogy borostás, esetleg gyér szakállas volt, és az átlagosnál lassabban lépkedett, komótosan, valószínűleg ezért is tűnt fel neki. Mivel ez volt az egyetlen adatmorzsánk, a kamerafelvételek elemzése során kiemelten figyeltük a fekete pólós, jól megtermett férfiakat, és a több száz fős tömegből ki is szúrtunk egy ilyen embert, amint 11:48-kor a hátsó rész felől begyalogolt az egyik belső parkolóba. Ott megállt, körülnézett, mintha valakit vagy valamit keresett volna, majd visszasétált. Messze volt a kamerától, de majdnem megfelelt a szemtanú által elmondottaknak. Övtáska volt rajta, de nem a csípőjénél, hanem keresztben a mellkasán, a bal vállán átvetve. Nagyon úgy tűnt, hogy terepszemlét tartott, és hét perccel később megint megjelent az egyik ottani biztonsági kamera képén. Akkor is rövid ideig lehetett látni, de ezután már tudtuk, kire is kell összpontosítanunk. Kockáról kockára elemeztem a felvételeket, újra és újra, és hamarosan kiszúrtam egy fekete Suzuki Wagon R+ utasülésén. Még ki is könyökölt belőle. A kocsi rendszámát nem lehetett kivenni, de mivel a kamera óráján láttuk, hogy 12:44-kor távoztak, és azt is, hogy milyen jellegű alufelniket és ködlámpákat láttunk rajta, plusz egy viszonylag feltűnő levonó is díszelgett az oldalán, a környékbeli tér- és forgalomfigyelő kamerák felvételein azonosítottuk az autót, amit egy nő vezetett. A felvételeken a felsorolt egyedi jellemzőkön túl sikerült az ismeretlen férfi karján lévő tetoválásokat is felfedezni, és a jellegzetes övtáska is látszott rajta.  

És a gépezet beindult.

– A fekete Wagon R+ tulajdonosa egy fiatal, Bács-Kiskun vármegyei nő, de az adatbázisban lévő fotója alapján kizártuk, hogy húsvétszombaton ő ült volna a volánjánál. Mivel nem jelentette be a jármű lopását vagy önkényes elvételét, ezért a hozzátartozóira összpontosítottunk, és széles körű családfakutatásba kezdtünk, melynek eredményeképpen jutottunk el D. Jánoshoz. Ő tavaly júliusban szabadult, ráadásul pont sorozat-gépkocsifeltörés miatt szabtak ki rá szabadságvesztést. Akkor Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában követett el ilyen bűncselekményeket. Ezúttal is rögtön felmerült, hogy máshol is törhetett fel autókat; egyrészt mert nem nyíregyházi, hanem kecskeméti, másrészt pedig azért, mert az adatgyűjtés során arra is fény derült, hogy húsvéthétfőn, a nyíregyházi autófeltörések után az autópálya felé vették az irányt a járművet vezető nővel, akiről kiderítettük, hogy az élettársa. Ezt kecskeméti nyomozó kollegák visszaigazolták, és azt is elmondták, hogy a gyanúsított korábban egy németországi autóbontó alkalmazottja volt, ott sajátította el a zárkihúzós módszert. Ezért vadászott régebbi, indítókulccsal nyitható modellekre, de olyanra is volt példa, hogy betörte a kiszemelt kocsi ablakát; jellemzően nagy forgalmat lebonyolító, turisztikai szempontból kiemelt övezetekben követett el ilyen bűncselekményeket. Megtudtuk, hogy nincs bejelentett munkahelye, mobiltelefonja viszont igen. Ezen a vonalon Bakk Sándor kollegám indult el, és elemezte a szolgáltatók által rendelkezésünkre bocsátott cellainformációs adatokat. Ettől fogva nyomon követtük a mozgásukat. Arra is így figyeltünk fel, hogy már nem a fekete Suzukival, hanem egy kék Mazda Premacyval közlekednek.

A zsaruk sejtései igazolódtak.

– Országos adatgyűjtés során tatabányai, kőszegi és soproni balhék is köthetők hozzájuk. Tatabányán januárban, Kőszegen és Sopronban pedig áprilisban törtek fel autókat hasonló módszerrel, és a mobilszolgáltató tárolt adatai alapján a bűncselekmények vélelmezett időszakaiban D. János ezeken a területeken használta készülékét. Már csak el kellett fogni, lehetőleg akkor, amikor megint portyázni indul az országban, fedélzeten a célszerszámokkal – magyarázta Györki József, aki május elején ismét családi programot tervezett. – Hevesben töltöttünk egy hétvégét, amikor jelzést kaptam arról, hogy a gyanúsítottak az M3-as autópályán haladnak északkelet felé. Abból indultam ki, hogy megint Nyíregyházára mennek, és riadóztattam a kollegáimat, hogy számítsanak az érkezésükre.

Nyíregyházi nyomozócsoport

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályát vezető Illés György alezredes irányításával komoly nyomozócsapat várta az autófeltörő párost. Köztük volt dr. Márton Gábor százados, a betörés- és járműfelderítési alosztály vezetője, továbbá Sárosi Csaba őrnagy, Papp Zoltán zászlós, az alosztály két nyomozója és Szulics Gergő főtörzsőrmester, az élet- és ifjúságvédelmi alosztály nyomozója. A Sóstói úton szólították fel megállásra D. Jánost és élettársát, majd átvizsgálták a járművet és a gyanúsított ruháit. Az övtáskából előkerült a zárkihúzó célszerszám, továbbá szövetkesztyű, csavarhúzó és több indítókulcs Ford márkajelzéssel. Mindkettőjüket elfogták, és előállították a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra.

– A kollegák jelezték, hogy üvegpor csillog a férfi ruháján, ami arra utalt, hogy útközben valahol feltört egy autót, már csak azt kellett kideríteni, hogy hol – folytatta a főnyomozó, aki már az elfogás hírére gyanút fogott. – Ugyanis túl sok idő telt el budapesti indulásuk és Nyíregyházára érkezésük között. Gondoltam egyet, felhívtam a Heves megyei kollegákat, és az ügyeletes nyomozó elcsodálkozott, amikor rákérdeztem, nem jelentettek-e nekik autófeltörést az elmúlt egy-másfél órában. Lőrinciben ugyanis történt egy ilyen eset, amelynek során betörték egy személyautó egyik ablakát. Elvittek belőle pénztárcát és különféle értéktárgyakat. Helyszínelő kollegák a Mazdában is találtak többféle üvegport, ezeknek még zajlik az összehasonlító elemzése.

A többrendbeli, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopással gyanúsított D. János elismerte a húsvéti hétvégi hat nyíregyházi autófeltörést, de az országos koordinációba vont bűnügyben további, közel húsz hasonló bűncselekménnyel gyanúsítható, és ezek köre tovább bővülhet. A bíróság elrendelte a visszaeső férfi letartóztatását, társtettesség gyanújával élettársa, B. Éva (52) szabadlábon védekezhet. A lopásokkal és rongálásokkal okozott kár több millió forint.

– Ez volt az első eset, hogy olyan helyszínen nyomoztam, ahol az elkövetések idején magam is jelen voltam. Örülök, hogy ebből valamifajta helyismereti előnyt tudtam kovácsolni a felderítés során, de ez csapatmunka volt, amiből vezetőink is kivették a részüket – hangsúlyozta Györki József, és elmosolyodott. – Véletlenek vannak, de most is csóválom a fejem, hogy áprilisban és májusban is mindig akkor jöttek Nyíregyházára autókat feltörni, amikor családi programon voltam. Sajnálom, hogy nem lehettem ott az elfogásakor, de a csapatmunkának pont ez a lényege.

SZ. Z. J.

FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segítsenek azonosítani!

A keszthelyi nyomozók a lakosság segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.

 

Bújócska

Ruhák alá bújt egy gyanúsított, amikor a Kunhegyesi Rendőrőrs szolgálatos állománya elszámoltatni érkezett. Őrizet lett a vége.

 

Keressük Farkas Nórát

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a 42 éves nő megtalálása érdekében.