Mocsárból mentették ki az autista kislányt

2024. 04. 02., k - 12:00
Zsaru Magazin

A floridai rendőrség csodával határos és bámulatosan gyors akcióban kutatott fel egy autista kislányt, aki csaknem egy kilométert gyalogolt, miután otthonról elkóborolt. A szülők hozzájárulásával adták ki a szívmelengető mentőakció felvételét.

Mocsár mellett nem jó lakni, főleg autizmus spektrumzavarral élő óvodással, jóllehet a Tampa északkeleti részén élő család háza több mint fél kilométerre volt a legközelebbi ingoványtól. Miután meggyőződtek róla, hogy 5 esztendős lányuk nincs a ház környékén, azonnal értesítették a rendőrséget, és a Hillsborough megyei seriffhivatal tevékenységirányítója rögvest indította a hőkamerával felszerelt rendőrségi helikoptert. A rémálomszerű eset még február 26-án történt, és bár tavaszias volt az idő, a talaj annyira nem melegedett fel. Mégsem ez volt a legszerencsésebb körülmény, hanem az, hogy a mocsár felett hűvösebb volt a levegő, így a hőkamera kezelője viszonylag hamar kiszúrta a lápos, fás területen.

Filmbe illő jelenetek következtek. A gyerek egy állóvíz, azaz mélyülő rész felé közeledett, ahol már egy óvatlan lépés elég lett volna ahhoz, hogy elmerüljön, és pánikba essen, ami sajnos könnyen végződhetett volna fulladással, arról nem is beszélve, hogy aligátorok is vannak azon a környéken. A zsaruk szolgálati terepjárókkal siettek a helyszín felé, melyeket természetesen hátra kellett hagyniuk, és közben folyamatos rádiókapcsolatban álltak felettük keringő, hőkamerás kollegájukkal.

„Azt hiszem, látom. A fák között van. Onnan, ahol most vagytok, hallania kell, ha szólongatjátok. Kb. 30 méterre lehet tőletek” – jött az üzenet a helikopterből, és igaza volt. Megható pillanatokat rögzített a szolgálati testkamera, amikor a mocsárban bolyongó gyereket megpillantották és megszólították, ő pedig mosolyogva emelte fel a kezét. „Gyere ide, aranyom! Kiviszünk a vízből. Már nagyon kerestünk téged, jó sokat gyalogoltál” – magyarázta a megszeppent lánykának a seriffhelyettes, aki a karjában vitte őt a közelben parkoló rendőrautókhoz. Megnézte, szenvedett-e valamilyen sérülést, és közben a kollegája felvette a kapcsolatot a gyerek szüleivel.

„Itt minden a gyorsaságon múlt, bár a sikerhez munkatársaim eltökéltségére is szükség volt” – magyarázta Chad Chronister seriff, és riportok is kiemelték, hogy ezt nem lehetett volna ennél tempósabban, jobb felszereléssel és nagyobb szakértelemmel csinálni. Azon viszont sokan ledöbbentek, hogy az autista gyerek háromnegyed óra alatt megtett 800 métert, és ebből legalább 200-at mocsaras részen. A szülők ezért is járultak hozzá, hogy a rendőrség által kiadott felvételeken ne legyen kitakarva a lányka arca, hogy mások is okuljanak belőle.

A felvétel itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/HCSOSheriff/videos/959357682258393?locale=hu_HU

SZ. Z. J.

FOTÓ: HILLSBOROUGH MEGYEI SERIFFHIVATAL


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.

 

Se pénz, se termék

Online piactéren hirdetett egy egyeki férfi olyan termékeket, amik sosem voltak a birtokában. A karcagi rendőrök a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként hallgatták ki.