Rendőr és a kutyája: Ideális párost alkottak

2024. 03. 21., cs - 08:22
Zsaru Magazin

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája. Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

A kivételes képességekkel bíró állat 2013-ban került kutyavezetőjéhez, Nyerges Balázs törzszászlóshoz, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízottjához. A körzeti megbízott 1999-ben kezdte el a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát. Már egészen kis korától kezdve kutyás rendőr szeretett volna lenni. Tanulmányai befejezése után a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra szerelt fel, majd másfél év múlva teljesült az álma, és kutyavezető lett.

Tina általános rendőrkutya, járőr- és nyomkövetői feladatokat is ellát. 2013-ban került Nyerges Balázshoz, és a tíz év alatt összeszokott párost alkottak.

– Akkor éppen nem volt rendőrkutyám, mert nem sokkal korábban meghalt a sajátom – meséli a törzszászlós. – Szóltak, hogy van egy Dunakeszin, ha gondolom, nézzem meg, de nem biztos, hogy alkalmas lesz majd erre a feladatra. Nem volt kétségem afelől, hogy mindenképpen megpróbálom vele. Szerencsére szinte azonnal egymásra találtunk. Ahogy meglátott, egyből a nyakamba ugrott, én pedig feltettem rá a pórázt. Rögtön látszott, hogy kivételesen tehetséges, és nagyon jó párost alkotunk majd ketten. Rendkívül szorgalmas volt, hatalmas elánnal vetette bele magát mindig a munkába. Sikeres kiképzése után Tina általános rendőrkutya lett járőr- és nyomkövetői feladatokkal. 2015–2016-ban a legeredményesebb rendőreb volt az országban. Szinte bármikor be lehetett vetni, és teljesen megbíztam benne. Tudtam, hogy a rábízott feladatot mindig maximálisan el fogja látni. Úgy összecsiszolódtunk az évek során, hogy már egy rezdülésemből érezte, mit szeretnék, nem volt szükség vezényszavakra. Sokszor védett meg; ameddig a póráz elért, tökéletes biztonságban lehettem. Senkit nem engedett a közelembe. Amikor nyomot követtünk, ügyet sem vetett a körülöttünk lévő kóbor kutyákra, a feladat szent volt számára. Soha nem volt még ennyire irányítható kutyám. Tina több versenyen is dobogós helyezést ért el. Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2015-ben Dunakeszin megrendezett Nemzetközi Szolgálati Kutyák Versenye, ahonnan az első helyet hoztuk el járőr kategóriában.

Tina most már megérdemelt pihenését tölti a törzszászlós otthonában, lelkiismeretesen őrzi a házat. De soha nem szűnik meg rendőrkutyának lenni, ugyanis még most is felkapja a fejét, és figyeli, mi lesz a feladat, ha a körzeti megbízott viszi valahova.

RÁDI MÓNIKA

FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mátrix Projekt: Több mint százmilliós kármegtérülés

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében számolt be egy országos kiterjedésű, bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezet tagjai ellen befejezett ügy részleteiről.

 

Egy sérült, két gyanúsított

Nem adott elsőbbséget egy motorosnak egy teherautó-sofőr Békésen. A fiatalember elesett, fájlalta a lábát, a sofőr és a kollégája ennek ellenére magára hagyták. A rendőrség befejezte a baleset körülményeinek vizsgálatát.

 

Templomból lopott

Őrizetbe vették a szegedi rendőrök azt a férfit, aki a mórahalmi perselypénzt dézsmálta.

 

Házhoz rendelt rablás

A hevesi nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy 28 éves helyi férfit, aki egy ételfutár bevételét vette el.

 

Ha ismeri, telefonáljon!

A miskolci rendőrök ismeretlen tettes azonosításához kérik az állampolgárok segítségét.

 

Rablás miatt hárman őrizetben

Elcsalták egy lakatlan területre, majd bántalmazták és elvették 47 ezer forintját egy idős férfinek Tiszaburán. A támadók őrizetben várják a bíróság döntését letartóztatásukról.