Tárgyeset – a Rendőrmúzeum bemutatja 4.: A zseniális bilincs

2024. 03. 28., cs - 12:00
Zsaru Magazin

1932-ben a fővárosi rendőrség egyik detektívfelügyelője, Róna Ernő egy újfajta bilincs szabadalmával rukkolt elő, amely aztán nemcsak itthon aratott nagy sikert, hanem külföldi rendőrségek is érdeklődni kezdtek találmánya iránt.

Bilincs, Tolnai világlapja

A Tolnai Világlapja című országos képes hetilap így számolt be az új bilincs megjelenéséről:

„A budapesti rendőrség minden tekintetben Európa egyik legmodernebb rendőrsége, és szolgálatában igazán kiváló emberek állnak. Ezt bizonyítja az az érdekes újítás is, hogy megszűnik az elavult »kibli«, a rendőrök és detektívek hurokban végződő szíjbilincse, és helyette újfajta, modern acélbilincsekkel szerelik fel a detektíveket. Az új bilincs feltalálója Róna Ernő, a kitűnő detektívfelügyelő, és a találmány olyan zseniális, hogy a párizsi rendőrségnek is ezt rendelték meg. A Róna-bilincset egy pillanat alatt kapcsolják a csuklóra, az acélszerkezet magától lezárul, és csak a kulcs nyomására nyílik ki. Emellett összecsukott állapotban a tenyérben is elfér. Nemsokára a londoni, római és berlini rendőrfőnökök is megtekintik a minden eddiginél nagyszerűbb bilincset.”

A bilincs a Rendőrmúzeum történeti tárgyi gyűjteményének része.

ANDROVICZ GÁBOR

FOTÓ: NAGY ZOLTÁN

(A csatolt kép a Tolnai Világlapjának illusztrációja)


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.

 

Se pénz, se termék

Online piactéren hirdetett egy egyeki férfi olyan termékeket, amik sosem voltak a birtokában. A karcagi rendőrök a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként hallgatták ki.