A Magyarországi Környezeti Biztonsági Munkacsoport megalapítása

2022. 01. 21., p - 12:27

Projekt azonosító: BBA-5.2.1/3-2017-00006

„A Magyarországi Környezeti Biztonsági Munkacsoport megalapítása című projektet a Készenléti Rendőrség valósította meg.

 

Indítás:  2018. március 01.

Zárás: 2021. március 31.

Kedvezményezett: Készenléti Rendőrség

Projekt összköltsége: bruttó 9 254 751 Ft

 

 

Projekt bemutatása

A projekt célja a magyarországi, környezet,- és természetvédelemben érintett hatóságok és szervezetek együttműködésének a jelenleginél magasabb szintre történő emelésére, a szakterület igazgatásában résztvevő szervezeteket összekötő keretrendszer kiépítése, a Nemzeti Környezeti Biztonsági Munkacsoport megalapítása. 

A projekt keretében a KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 3 szakmai tapasztalatcsere úton vett részt a szakterület hatékony együttműködési rendszereivel rendelkező EU tagállamoknál. A spanyol, a brit és a francia utak hasznos információkkal szolgáltak a munkacsoport kialakíthatósága tekintetében.

Ezt követően egy kétállomásos konferenciasorozat megszervezésére került sor, melynek célja az alapvetően az INTERPOL által indított National Environmental Security Taskforce (NEST), azaz Nemzeti Környezeti Biztonsági Munkacsoport mintájára kialakított hazai munkacsoport megszervezése.

Az első, előkészítő szakértői konferencia 2018. évben került megtartásra a környezet, - és természetvédelemben érintett hatóságok és szervezetek, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), Agrárminisztérium (AM), Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH), Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH), és a civil szervezet, the Wildlife Trade Monitoring Network (TRAFFIC) részvételével, a rendezvényen egy asztalhoz ültek a terület szakértői és számba vették a lehetséges megoldásokat. Ezt követően egy hosszú egyeztetési mechanizmus indult meg, melynek végére a záró konferencia tett pontot. A munkacsoport partnereivel folytatott, többkörös szakmai egyeztetéseket követően került sor a megalakulást és működést biztosító Együttműködési Megállapodás és ügyrend végleges formába öltésére, melynek aláírása 2021. március hónapban történt meg.

A Munkacsoport munkájában az alábbi államigazgatási szervek vesznek részt: ORFK, AM, NÉBIH, ITM, NAV, BM OKF, PMKH. A munkacsoporthoz a tervek szerint kiemelt stratégiai partnerként kapcsolóik majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a TRAFFIC valamint a Magyar Madártani Egyesület.

 

Projekt státusza: Befejezett

 

Belügyi Alapok weboldala az alábbi linken érhető el: http://belugyialapok.hu/

Kapcsolódó oldalak