De-mine II. projekt

2017. 10. 06., p - 11:35

Technikai UXO felderítési és lőszermentesítési workshop a De-mine II. projektben

A főkapitányság projektszervezetének rendezésében valósult meg a De-mine HU-HR II. projekt harmadik szakmai értekezlete 2017. szeptember 3. és 5. között Siófokon. Az eseményen részt vettek a Horvát Aknamentesítési Központ, a Horvát Állami Földmérésügyi Hivatal, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Budapesti Kormányhivatal Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály szakemberei és a projekt legfontosabb tevékenységét képező lőszermentesítést végrehajtó konzorcium projektvezetője is.

..

A műhelymunkát a főkapitányság projektvezetője, Máté Szabolcs r. alezredes nyitotta meg. Elmondta, hogy a projekt elérkezett az utolsó fázisához, ugyanis a lefolytatott közbeszerzést követően sikerült a főként a nemzeti parki területeken lévő mintegy 1,1 km2 nagyságú terület fém- és lőszermentesítésére egy 3 tűzszerész vállalkozásból álló konzorciumot találni.

A szakemberek a talaj legalább 1,5 méteres felső rétegének átvizsgálását várhatóan 2017. szeptember 15-én kezdik meg Mohács és Siklós Rendőrkapitányság területén, mondta el Ináncsi József vezető tűzszerész. Ezen feladat végrehajtása 2018. április 30-ig tart majd a független minőségellenőrző szervezet és a főkapitányság szoros ellenőrzése mellett.

..

Ilija Grgić Úr, a Horvát Állami Földmérésügyi Hivatal munkatársa előadásából kiderült, hogy közös államhatárunkon időarányosan halad a D1-D211 és a D260-D417 számú határjelek közötti szakaszon lévő határjelek cseréje és felújítása, valamint 70 km hosszan a határnyiladék tisztítása.

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló tevékenységből rendelkezésre álló maradvány pénzösszegek átcsoportosításával 2017. szeptember elejétől végrehajtásra kerül ezen felül a „D” határszakasz teljes GPS alapú geodéziai felmérése. A Hivatal képviselője kiemelte, nagy öröm számukra hogy a határjel felújításra a De-mine II. projekt költségvetése lehetőséget adott, mert azt a Horvát Állam saját erőből nem tudta végrehajtani.   


Kapcsolódó oldalak