Hasznos tanácsok Idősek Világnapján is

2021. 10. 04., h - 07:43
Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök különböző szórólapokkal, bűnmegelőzési ajánlásokkal várták a szépkorúakat Debrecen belvárosában.

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai egész évben kiemelt figyelmet fordítanak az idős korosztály védelmére. A Bűnügyi Osztály szakemberei 2021. október 1-jén, az Idősek Világnapja alkalmából ezúton egy helyi piachoz látogattak ki, ahol felhívták az idősek figyelmét az őket érintő leggyakoribb bűncselekményekre, azok megelőzésének lehetőségeire.

.

A rendőrök a bűnmegelőzési standon több mint 100 érdeklődővel osztották meg hasznos tanácsaikat, emellett különböző szórólapokkal és ajándékokkal várták az érdeklődőket.

,

Kérjük, hogy fogadják meg az alábbi hasznos tanácsokat:

  • Ne nyisson ajtót, kaput idegeneknek, ismeretlen személyeknek! Gondoskodjon otthonának biztonságáról! Bejárati ajtajára szereltessen biztonsági zárat, láncot, hang-fény és mozgásérzékelő berendezést, amit minden esetben használjon!
  • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira, értékeire! Amennyiben gyanús idegent lát ingatlanuk közelében, azonnal hívja a rendőrséget!
  • Családi házának, lakásának ajtajait, ablakait gondosan zárja, rövid időre se hagyja nyitva! A kulcsokat soha ne rejtse el az ingatlan körül.
  • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben ATM automatából nagyobb összegű készpénzt vesz fel, mindig legyen körültekintő. PIN kódját soha ne tartsa bakkártyája mellett! Sötétedés után kerülje az elhagyatott, kivilágítatlan helyeket!
  • Soha ne adjon vagy utaljon pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokona „megbízásából” kéri azt Öntől! Mindenképpen győződjön meg az információ valódiságáról, hívja fel unokáját vagy hozzátartozóját! A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza!
  • Bármely szolgáltatótól (víz, kábel TV, szociális, egészségügyi intézmények szolgáltató, önkormányzat, rendőrség) keresik, kérje el a személy hivatalos minőségét igazoló igazolványát, kérjen visszajelzést a szolgáltatótól, telefonon ellenőrizze a látogató hitelességét!
  • A házaló árusokat ne engedje be lakásába, és lehetőleg ne vásároljon tőlük semmit! Ne mondja el senkinek, hogy egyedül él, ne áruljon el fontos információt magáról, életkörülményeiről!
  • Utazáskor figyeljen arra, hogy táskája mindig zárva legyen. Zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, azt minden esetben tartsa maga előtt! Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben tartsa!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Törvényt szegett

A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több elektromos rollerben is kárt okozott, valamint kerékpárokat lopott Hódmezővásárhelyen.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.

 

Minek az embernek ellenség?

Az ismerősétől lopott kulccsal ment lopni annak lakására egy nő Csepelen. Az éber szomszédoknak köszönhetően a rendőrök a helyszínen elfogták.

 

Vajon kié lehet?

A zalaegerszegi rendőrök várják a képeken látható bicikli tulajdonosának jelentkezését.