Előadás az internetes zaklatásról

2020. 01. 29., sze - 13:31
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Prevenció felső tagozatosoknak Fertődön.

A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója tartott prevenciós előadást 2020. január 28-án délelőtt a fertődi Babos József Általános Iskola felső tagozatos diákjainak.

A téma az internetes zaklatás volt, amely napjainkban egyre gyakrabban jelentkező probléma a fiatalok körében. Az online térben elkövetett iskolai erőszak, a cyberbullying fogalmával ismerkedhettek meg a diákok. A világhálón a bántalmazás ugyanúgy zajlik, mint az iskolában, csak ebben az esetben az elkövetők a technológia újdonságait használják fel rossz célra.

A prevenciós szakember ismertette azokat a bűncselekményeket, amiket az interneten akár egy gombnyomással meg lehet valósítani, sokszor úgy, hogy maguk a fiatalok nem is tudják, hogy mit követnek el. A meggondolatlan megosztások, a feltöltött tartalmak, a negatív és bántó kommentek, az internetes zaklatás, mind olyan téma, amiről beszélni, beszélgetni kell.

 Az áldozattá válás elkerülése, valamint a biztonságos és felelős internethasználat volt azoknak a prevenciós kisfilmeknek is a témája, amiket az előadáson megnéztek a gyerekek, a főelőadó ezzel is szemléletesebbé és közérthetőbbé tette számukra a cyberbullyingot.

A szakember az alábbiakra hívta fel a tanulók figyelmét:

  • Amennyiben valaki cyberbullying áldozatává vált, feltétlenül mondja el a vele történteket szüleinek, osztályfőnökének!
  • Fontos, hogy ne reagálja le a neki szánt zaklató e-mailt!
  • Tiltsa le, blokkolja az elkövetőt!
  • Őrizzen meg minden bizonyítékot, jegyezze fel a dátumot, és az időpontot!
  • Mentse el a képernyőről a képeket, üzeneteket! Amennyiben van, mentse le a hangüzeneteket!
  • Ha közösségi oldalon történik a zaklatás, jelentse az oldal szerkesztőinek a felhasználót!
  • Tegyen feljelentést a rendőrségen!

prevenciós előadás Fertőd


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Családi nap Tatán

Színes programok és látványos bemutatók várták a látogatókat.

 

A józsefvárosi Robin Hood

A VIII. kerületi rendőrök befejezték a nyomozást azzal a férfival szemben, aki beismerte, hogy egy józsefvárosi plébánia kapuját felfeszítette, majd megpróbált ellopni a templomból egy Mária szobrot.