Nem maradtak észrevétlenek az embercsempészek

2024. 04. 10., sze - 07:50
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Szegedi Osztályának nyomozói azonosították azt az embercsempészt, aki több száz migránsnak segített átjutni a biztonsági határzáron.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztálya nyomozást folytat embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt egy afgán férfival szemben. A gyanú szerint a férfi 2023 márciusa és augusztusa között egy Ásotthalomhoz közeli határszakaszon ez idáig ismeretlen társaival rendszeresen több száz illegális migránsnak segített Szerbia területéről az ideiglenes biztonsági határzáron keresztül Magyarországra jutni. Az átjutások elősegítése érdekében megrongálták a határvédelmi kerítéseket, lenyomták a szögesdrótot, és ruhadarabokkal, plédekkel letakarták. A kerítéshez létrákat vittek, a migránsokat megfelelő útba igazítással látták el.

N. Bismilah a cselekményét több, jelenleg ismeretlen bűntársával, bűnszervezet tagjaként végezte. A csoport tagjai között az eredményes bűnelkövetéshez szükséges feladatokat hierarchikusan osztották fel. Tevékenységüket a hatóságok előtti feltűnést kerülve végezték, nem használtak mobiltelefonokat, arcukat sállal, maszkkal takarták el. Attól sem riadtak vissza, hogy husángokat, köveket dobáljanak a járőrökre.

A határvédelmi kamerarendszer felvételeinek elemzése, valamint a szerb hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült azonosítani az afgán férfit. N. Bismilah ellen a Szegedi Járásbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, majd végül Belgrádban fogták el a szerb hatóságok. Az embercsempészt a nemzetközi együttműködés keretében 2024. április 2-án adták át Röszkei Határátkelőhelyen az NNI Szegedi Osztály nyomozóinak. A Szegedi Járásbíróság április 4-én elrendelte N. Bismilah letartóztatását.

A férfi ellen a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség is eljárást indított hivatalos személy elleni erőszak bűntett miatt.

A KR NNI Illegális Migráció Elleni Osztályának embercsempészés miatt folyamatban lévő két másik ügyben kiadott európai elfogatóparancsok alapján is sikerült elfogni az elkövetőket, egyiküket Németországban, másikukat Hollandiában. A német hatóságok március 19-én egy szír, majd március 28-án a holland hatóságok egy ukrán állampolgárt adtak át a magyar szerveknek. Letartóztatásuk elrendelése mellett mindkét gyanúsított ellen nyomozást folytat a KR NNI.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Részrehajlás nélkül

A Budapesti Rendőr-főkapitányság visszautasítja a Mérce és a Magyar Jelen állításait.

 

Fokozott rendőri jelenlét

Hétvégén Komárom-Esztergom vármegye közútjain közlekedésrendészeti ellenőrzések várhatóak.

 

Körözött autó Nagylakon

Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

 

Újabb díler rács mögött

Egy törökszentmiklósi lakost vettek őrizetbe a rendőrök, akik környékbelieket látott el illegális szerekkel.

 

Polgárőr tartotta vissza a betörőt

Nem tudott ellopni semmit, mérgében végül egy autót rongált meg. A rendőrök kiérkezéséig a dunavecsei polgárőr visszatartotta a férfit.