Országos határrendészeti összesítő

2022. 12. 11., v - 05:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. december 10-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 182 határsértőt tartóztattak fel és 300 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 3 esetben összesen 10 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Nagybaracska és Tompa közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 11 esetben összesen 152 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Öttömös, Röszke, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson Sopron megyében a járőrök 1 esetben összesen 2 határsértőt tartóztattak fel Rajka közigazgatási területén.

Komárom megyében a járőrök 1 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Tata közigazgatási területén.

Nógrád megyében a járőrök 1 esetben összesen 7 határsértőt tartóztattak fel Rétság közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán, indiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád megyében 15 esetben összesen 300 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

 

Ásotthalom külterületén, az 55-ös számú főúton 2022. december 10-én 0 óra 20 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú kisteherautót. A sofőr azonban a rendőri ellenőrzést észlelve megállt, kiszállt és elszaladt a helyszínről. A jármű rakterében 13, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. Az embercsempészt a rendőrök keresik.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztályának jelzése alapján a rendőrök 2022. december 10-én 9 óra 25 perckor, az M1-es autópályán, Tata közigazgatási területén egy román honosságú járművet vontak ellenőrzés alá, amit egy 19 éves román állampolgár vezetett. A járműben 11, magát marokkói állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Rétság közigazgatási területén, 2022. december 10-én 21 óra 26 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személyautót, melyet egy román állampolgár vezetett, a gépjárműben utasként tartózkodott egy szintén román állampolgár. Rajtuk kívül a gépkocsiban 7, szír állampolgárnak valló személy utazott.

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen a gázolajtolvajok

A kazincbarcikai rendőrök elfogták azt a két férfit, akik munkagépekből tulajdonítottak el csaknem 1000 liter gázolajat.

 

Áruházakból loptak

Sorozatban lopott két férfi Szegeden. Az ügyben indult nyomozás lezárult.

 

Megelőzték

A Tolna vármegyei rendőrök egy interneten szerveződő illegális gyorsulási verseny megrendezését akadályozták meg a hétvégén Szekszárdon.

 

Többször megszúrta férjét

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök rövid idő alatt tisztázták az eset körülményeit, és őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 53 éves kunszentmiklósi nőt.

 

A közút nem versenypálya

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság egész évben kiemelt figyelmet fordít a közlekedés biztonságát veszélyeztető magatartások és az illegális gyorsulási versenyek kiszűrésére, megakadályozására.