A kibercsaló. Főszerepben: John Travolta

2024. 05. 15., sze - 11:53
Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az online bűncselekmények megelőzését, felderítését célzó Mátrix Projektben a Békés vármegyei kibernyomozók egy férfi és négy nő ellen indítottak büntetőeljárást, mert csalással szerzett pénzt utalgattak. Volt, akinek John Travolta néven mutatkozott be az az idegen, akinek a kéréseit teljesítette.

Részletekben 16 millió forintot utalt el egy szarvasi nő 2023 októberében idegeneknek. Az interneten ismerkedtek meg, a csaló külföldön szolgáló katonaorvosnak adta ki magát és arra kért pénzt, hogy mentesíthesse magát a szolgálat alól. Miután a nővel bizalmi, romantikus kapcsolatot alakítottak ki, megbeszélték, hogy Magyarországra utazik, és együtt fognak élni. A nő olyan íméleket kapott, amelyek látszólag az ENSZ-től, de valójában a csalótól érkeztek és abban voltak az utalással kapcsolatos információk. Először egy magyar nő, majd egy szintén magyar férfi nevén lévő számlára kellett elutalnia. Amikor már 16 milliót elutalt, további 6 milliót kértek tőle, de közben a bankjából felhívták, hogy valószínűleg csalás áldozata lett, tegyen feljelentést. A nő maga is megpróbált utánajárni a dolgoknak és találkozott az utalások címzettjeivel. Ők azt állították, hogy nem csalók, nem tudják, hogyan került a számlájukra a pénz. Ezt a magát katonának kiadó, a Facebookon Jamesként regisztrált embernek is megírta, aki figyelmeztette, hogy nem lett volna szabad találkoznia velük. Biztosította a nőt, hogy ez nem csalás, a szerelmük be fog teljesülni, amint Magyarországra tud utazni.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának kibernyomozói a szarvasi nő bejelentése nyomán eddig egy férfihez és négy nőhöz jutottak el, akiknek a számláján csalással szerzett pénz jelent meg, és azt valakinek a kérésére tovább utalták, százmillió forint körüli összegeket mozgathattak meg. Van közöttük olyan, akinek egy idő után világossá vált, hogy bűncselekményből származó pénzt kezel, mégis folytatta. Mindannyiuk ellen pénzmosás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Az egyik nő kihallgatásán elmondta, hogy internetes munkalehetőségre jelentkezett. Jutalékért cserébe azt volt a dolga, hogy egy magát Fredericnek nevező ember utasításainak megfelelően kezelje a számlájára érkező pénzeket, utalgassa őket tovább. Úgy tudta, hogy megbízója kriptovalutás ügyleteket bonyolít és olyan idősek utalják hozzá a pénz, akik nem értenek a kriptovalutához, inkább forintban utalják át a befektetésre szánt összeget. Egy másik nő kálváriája a szarvasi károsultéhoz hasonlóan szintén romantikus csalással indult. Ő egy magát John Travoltának kiadó idegennel keveredett bizalmas beszélgetésbe, akinek elhitte, hogy az igazi híresség, és ahhoz, hogy találkozzon vele, a menedzsereinek kell elküldeni a pénzt. Először 3500 dollárt, majd több mint egymillió forintot küldött. Amikor már nem akart több pénzt küldeni, a férfi ajándékokat ígért neki, majd miután elutasító volt vele, érzelmileg zsarolni kezdte. Rávette, hogy nyisson öt bankszámlát és kriptovalutás ügyletekbe is belekeverte a nőt. Jutalékot nem kapott, a férfi a szerelmi legendával tartotta sakkban, és vette rá, hogy teljesítse az utasításait.

A nyomozók folyamatosan göngyölítik fel a szálakat, hogy eljussanak a John Travolta és Frederic néven másokat megtévesztő, megkárosító emberekhez. Emellett nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy fogadják meg a bűnmegelőzési tanácsokat, ne legyenek a csalók alkalmazottai! Senki ne telepítsen idegenek kérésére távoli elérést segítő programokat a telefonjára, számítógépére, ne adja meg idegeneknek a banki adatait, kódjait! Ne kattintsanak rá ímélben kapott linkekre, és ne írják be a felugró felületekre az adataikat! Ne utaljanak, küldjenek pénzt és ne hagyják, hogy a számlájukra idegenek pénzt utaljanak, és legfőképpen ne kezeljenek, utaljanak tovább olyan pénzt, amiről nem tudják pontosan, honnan van, mert így maguk is bűncselekményt követnek el.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.police.hu/index.php/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/matrix-projekt/vigyazzon-az-is-baj-ha-a-sajat-szamlajan


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.

 

Vérüket adták

A Szekszárdi Területi Vérellátó Központ a Dombóvári Rendőrkapitányság épületébe szervezett véradást.

 

Közösen óvjuk a Tisza-tavat és környezetét

A rendőrség és társszervei a Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Biztosság tiszabábolnai soros értekezletén a nyár hátralévő időszakára vonatkozó feladatokat egyeztetettek.