A kerékpáros gyermekbalesetek megelőzéséért

2015. 07. 22., sze - 13:31
Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Hogy ne csak a szerencsén múljon gyermekeink testi épsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Két kerékpáros gyerekbaleset is történt 2015. július 21-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Porcsalmán egy ötéves kisfiú fék nélküli biciklijével a járdáról hajtott neki egy már álló személyautónak, felborult és beütötte fejét az aszfaltba. Tuzséron egy tizenkét éves fiú a vasúti átjáróban vesztette el egyensúlyát, és kerékpárjával az őt előző gépkocsinak borult. Az előzetes orvosi vélemények alapján mindkét gyerek könnyű sérüléseket szenvedett.

Hogy ne csak a szerencsén múljon gyermekeink testi épsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei az alábbiakat tanácsolják:

 

  • 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni.
  • Kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!
  • Nagyobb gyerek esetében is győződjünk meg róla, hogy képes-e biztonságosan kanyarodni, fékezni és hajtani a kerékpárt, ismeri-e az alapvető szabályokat!
  • Irányváltáskor a kerékpárosnak nem elég karjával jelezni szándékát, hátra is kell nézni, hogy nem előzi-e már egy másik jármű.
  • A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt a kerékpárról le kell szállni, és át kell tolni a zebrán. A szabály alól csak az az eset lehet kivétel, ha az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhellyel párhuzamosan sárga színű szaggatott vonal jelzi a kerékpárút átvezetését, nincs kihelyezve a kerékpárosok részére elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, illetve ha a gyalogosoknak szóló jelzőlámpa mellett kerékpárt mutató lámpa is van. Természetesen a kerékpárosnak ebben az esetben is kellő körültekintéssel szabad csak átkelni az úttesten.
  • Ha a kerékpárutat úttest keresztezi, a biciklis még akkor is kellő körültekintéssel haladjon át, ha neki van elsőbbsége!
  • Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár műszaki állapotát, különösen a fékek működését!
  • Bár a kerékpáros sisak nem kötelező tartozék, viselése gyerek és felnőtt esetében is életet menthet. A könyök és térdvédő szintén komolyabb sérülésektől óvhatja meg a gyermekeket.
  • Az első és hátsó lámpák, prizmák a kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak. A világítás nem csak éjszaka fontos, egy hirtelen jött nyári vihar miatt is lehetnek korlátozott látási viszonyok.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halmozta a közlekedési jogsértéseket

A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene.

 

Forró nyomon

Egy órán belül elfogták a dorogi rendőrök azt a férfit, aki egy tokodi családi házba akart betörni.

 

Teljes útlezárás az M43-as autópályán

Pályakarbantartási munkálatok és műszaki mentés miatt teljes szélességében lezárták az M43-as autópálya Makó felé vezető oldalát Maroslele közelében, ahol tegnap halálos baleset történt.

 

Meglopta a munkatársát

A férfi és ismerőse közel 1,5 millió forint készpénzt és arany ékszert lopott. A debreceni rendőrök befejezték a nyomozást.