Hétvégi közlekedési prognózis

2015. 04. 03., p - 11:02
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2015. április 3. és április 6. közötti hosszú hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Pénteken a napos időszakokat felhőátvonulások zavarhatják meg, melyekből elszórtan - nagyobb eséllyel keleten - alakulhat ki egy-egy zápor, helyenként jégdara, illetve hózápor. Keleten egy-egy zivatar sem zárható ki. Erős, több helyen viharos marad az északnyugati szél. Délután 7-11 fok várható.

Szombaton a változóan, vagy erősen felhős időben elszórtan ismét kialakulhat kisebb eső, zápor, az északi hegyekben esetleg hózápor. A szél valamelyest veszít erejéből. Hajnalban ismét többfelé fagyhat, nappal 8-13 fok várható. 

Vasárnap egy mediterrán ciklon hatására főként a déli tájakon alakulhat ki eső, máshol elszórtan lehet egy-egy zápor. Megerősödik az északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 10 fok körül alakul.

Hétfőn is kellemetlen, meglehetősen szeles időben lesz részünk, ismét előfordulhat eső, zápor, a magasabban fekvő tájakon hózápor. A csúcshőmérséklet messze a sokéves átlag alatt, általában 6 és 11 fok között alakul (forrás: www.idokep.hu).

 

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk.

 

M0

A 3+000-1+000 kilométerszelvények között 2015. március 18-tól 2015. június 30-ig a bal pályatesten a H1 haladó sáv szűkítésére kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

Az 1+000-0+800 kilométerszelvények között 2015. március 18-tól 2015. június 30-ig a bal pályatesten az előző sáv zárására, a 0+750-0+000 kilométerszelvények között pedig a haladó sáv zárására kerül sor (1 sáv elhúzva előzőbe) a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett. Emellett az M0-M1 csomópont 90401 ága ideiglenes útra kerül áthelyezésre, ahol a sávszélesség 3,5 méter és szembejövő forgalom van;

A 3+000-2+200 kilométerszelvények között 2015. március 23-tól 2015. június 30-ig a bal pályatesten a H1 haladó sáv zárására kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett (az M0 2. csomópont felé lassítósáv kialakítása);

Az 1+800 km szelvényben 2015. április 2-tól 2015. június 30-ig a bal pályatesten a 2. csomópont  90417. sz. felhajtó ág teljes zárására kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is). Terelőút az M0-M7 csomópont felé;

 

M1

A 12+500-66+500 kilométerszelvények között 2015. március 30-tól 2015. április 5-ig mindkét pályatesten a haladó sáv zárására kerül sor burkolatjavítás miatt mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

 

A többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket!

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani! 

 

Tájékoztató

A „Kamionstop” 2015. április 4. (szombat) 22 órától 2015. április 6. (hétfő) 22 óráig tart.

 

Figyelmeztetés a közlekedőknek

 

Figyelmesen közlekedjenek, vegyék figyelembe, hogy az esőtől, hótól csúszós utakra lehet számítani, s tisztában kell lenni azzal, hogy ilyenkor a féktávolság is jelentősen megnő, a megerősödő szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását!

 

Türelmesen és körültekintően vezessenek! Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

 

Határátkelők forgalma:

 

2015. április 3. és április 9. közötti időben a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

 

A húsvéti hosszú hétvége, valamint a németországi és az ausztriai iskolaszünet miatt elsősorban a román, a szerb és az ukrán határszakasz közúti határátkelőhelyein alakulhatnak ki rövidebb, hosszabb várakozások az alábbiak szerint:

 

  • április 3-án, pénteken kilépő irányban - a hazautazó vendégmunkások miatt - kora délutántól késő estig, illetve egyes határátkelőhelyeken szombat délutánig,
  • a hétvégén a reggeli és esti órákban a be-, illetve kilépő irányokban,
  • húsvéthétfőn kora délutántól késő estig és kedden belépő irányban.

 

Hosszabb, akár 30-60 perces vagy ezt meghaladó várakozással főként Záhonyban, Ártándon, Röszkén és Tompán számolhatunk.

 

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

 

 

Zala megye

 

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. A hosszú hétvégén reggel és este a közúti határátkelőhelyeken ki- és belépő irányban élénkebb forgalommal lehet számolni.

 

 

Somogy megye

 

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. A hosszú hétvégén reggel és este a közúti határátkelőhelyeken ki- és belépő irányban élénkebb forgalommal lehet számolni.

 

 

Baranya megye

 

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. A hosszú hétvégén reggel és este a közúti határátkelőhelyeken ki- és belépő irányban élénkebb forgalommal lehet számolni.

 

 

Bács-Kiskun megye

 

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozás alakulhat ki péntek déltől szombat estig kilépő irányban, illetve hétfőn a kora délelőtti óráktól kezdődően belépő irányban, melynek mértéke elérheti 30-60 percet.  A teherforgalomban legfeljebb 30-60 perc várakozással lehet számolni. 

 

 

Csongrád megye

 

Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke belépő irányban a 60-120 percet, kilépő irányban a 120-180 percet is elérheti.

 

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban jelentősebb forgalom pénteken déltől szombat délelőttig várható a kilépő irányban. A határ közelében élők utazása miatt szombaton délelőtt belépő, míg délután kilépő irányban is kialakulhat várakozás. Az ünnep miatt vasárnap napközben is élénkebb forgalommal kell számolni. Hétfőn belépő irányban déltől késő estig kell nagyobb forgalommal számolni. Az esetleges várakozások mértéke elérheti a 30-90 percet.  A teherforgalomban szintén várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke belépő irányban a 60-120 percet, kilépő irányban a 120-180 percet is elérheti.

 

A 7 óra és 19 óra közötti időben nyitva tartó Ásotthalom közúti határátkelőhelyen 15-30 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban az átkelőhely megnyitása után délelőtt belépő irányban és a zárást megelőzően késő délután kilépő irányban.

 

 

Békés megye

 

Békés megye közúti határátkelőhelyein a személyforgalomban nem számolunk várakozás kialakulásával. Szombaton délelőtt belépő, míg délután kilépő irányban várhatóan élénkebb forgalom alakul majd ki, amely előreláthatólag nem okoz várakozást.

 

A teherforgalomban Gyula közúti határátkelőhelyen kilépő irányban alakulhat ki várakozás a késő délutáni és az éjszakai órákban - a hétvégi kamionstop időszakát kivéve -, amelynek mértéke elérheti a 60 percet.

 

 

Hajdú-Bihar megye

 

Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherfogalomban szombaton 16 óra és 24 óra közötti időben a kilépő irányban 60 perc várakozás alakulhat ki. Kedden 0 óra és 14 óra közötti időben kilépő, illetve 0 óra és 12 óra közötti időben belépő irányban 30 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

 

A személyforgalomban Ártánd közúti határátkelőhelyen, szombaton kilépő irányban 10 óra és 16 óra közötti időben, illetve hétfőn belépő irányban 15 óra és 20 óra közötti időben 30 perc várakozás kialakulásával lehet számolni

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni vasárnap déltől hétfő hajnalig, amely a 30-120 percet is elérheti kilépő irányban a mikrobuszforgalom élénkülése miatt. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személygépjármű-fogalomban belépő irányban szombat déltől vasárnapig és a jövő héten szerda estétől péntek reggelig, melynek mértéke akár 30-120 perc is lehet.

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja.

 

Beregsurány közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban napközben be- és kilépő irányban, melynek mértéke 30-60 perc lehet.

 

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 7 óra és 19 óra közötti időben nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 8 óra és 16 óra közötti időben nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A két átkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően 30 perc várakozással is lehet számolni.

 

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (RRI)

 

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

 

 

Az utasoknak javasoljuk, hogy tájékozódjanak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon.

 

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom ellenőrzésére és a szükséges kapacitással fognak üzemelni. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozások csökkentése érdekében.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lefoglaltuk

Röszke közúti határátkelőhelyen egy újabb körözött autót szűrtek ki a forgalomból a magyar rendőrök.

 

Őrizetben újabb három díler

A rendőrök elfogták és őrizetbe vették azokat a férfiakat, akik új pszichoaktív anyagot árultak Encsen, Mérán, és Ináncson.

 

Ismét véget ért egy sorozat

Az esztergomi nyomozók főként gázolajlopásra szakosodott elkövetőket fogtak el, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket.

 

Elvette ismerőse telefonját

A sértett többször kérte a 18 éves fiút, hogy adja vissza a mobilt, de csak egy pofont kapott. Rablás miatt nyomoztak a debreceni rendőrök.

 

Forgalomkorlátozás az M1-es autópályán

Az autópálya, Ausztria felé vezető oldalán Győr térségében történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset miatt a járművek a belső sávon közlekedhetnek.