Energiahatékonysági beruházás a Budapesti Rendőr-főkapitányság Budapest, Fóti út 52. sz. alatti szálló épületén

2022. 10. 10., h - 14:10

A kedvezményezett neve: Budapesti Rendőr-főkapitányság
A projekt azonosítási száma: KEHOP 5.2.10-16-2016-00097

A projekt címe: „Energiahatékonysági beruházás a Budapesti Rendőr-főkapitányság Budapest, 1047 Budapest, Fóti út 52. sz. alatti szálló épületén”

 

A (Fő) Kedvezményezett neve és címe: Budapesti Rendőr-főkapitányság 1139 Budapest, Teve utca 4-6.sz.

 

A támogatás mértéke: 100%

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, vissza nem térítendő 64,461 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (továbbiakban: BRFK) a KEHOP-5.2.10 pályázati konstrukció keretében a 1047 Budapest, Fóti út 52.  alatti szálló épületének energetikai fejlesztését tervezi. A tervezett korszerűsítések elsődleges célja az energiafelhasználás csökkentése valamint az épület állagának megóvása. A szóban forgó épület alapvetően téglalap elrendezésű, a dél-nyugati oldalon loggiák kerültek kialakításra, ebből adódóan ezen a részen valamivel szélesebb.  Az épület részben alápincézett, földszint plusz két emelet magasságú, középfolyosós elrendezésű. A pince szinten található a kazánház, a gázfogadó, mosó és szárító helyiségek, műhelyek valamint raktárak. A földszinten a Fóti út felőli bejáratnál egy nagyobb előcsarnok, valamint közösségi helyiségek vannak, a dél-keleti oldalon egy külön bejárattal rendelkező lakás kapott helyet, a további területeken pedig a középfolyosóra felfűzve találhatók a lakószobák a vizesblokk és a főzőhelyiség. Az I. és II. emelet alaprajzi elrendezése azonos, a középfolyosóról nyílnak a lakószobák, a vizesblokk és a főző helyiség. A dél-nyugati oldalon lévő négy-négy lakáshoz loggia is tartozik. A padlástérbe a II. emeleti mosdó előtérben lévő feljárón lehet feljutni. Az épület magastetős kialakítású, a tető gerince a Fóti úttal párhuzamos. Az épület vegyes tartószerkezeti rendszerű. A terheket a homlokzati tégla falak valamint a belső mezőben épült vasbeton pillérek és gerendák veszik fel. A fejlesztés célja az energia hatékonyság növelése, a szállón ideiglenesen elhelyezett rendőrségi dolgozók komfort érzetének növelése.

 

Épületszerkezet hőszigetelése:

A homlokzaton részben 14 cm nem éghető, vakolható hőszigetelés került betervezésre. A tűzvédelmi követelménnyel nem rendelkező, nedvességgel nem érintkező homlokzati helyeken ágyazott üvegszövet erősítő háló, majd homlokzati vékonyvakolat kerül felvitelre.

 

Homlokzati nyílászárók

A homlokzati nyílászárók részben műanyag, részben alumínium, hőhídmentes ajtók és ablakok, melyek az eredetivel azonos síkban kerülnek elhelyezésre. Üvegezés: 3 rétegű, alacsony emissziójú üvegezéssel, helyiségenként 1 db légbevezetővel készül. A földszinti alumínium nyílászáróknál a parapetekben általában savmart üvegezés készül, és minden esetben biztonsági fóliával van ellátva. Ajtók mennyisége: 11 db, ablakok mennyisége: 79 db. 

Az energetikai hatékonysági felújítási munkák eredményeként az épületek éves energiafogyasztásának csökkenése, az üvegházhatású gázok tonna/CO2-ban mérhetően kevesebb lesz. A közüzemi szolgáltatás villamos energia és gázenergia éves költségének várható költsége, évi több millió forinttal csökken.

 

„A projektről bővebb információt a www.police.hu oldalon olvashatnak.”

 

További információ kérhető:

Nothof Ingrid r. őrnagy mb. osztályvezető helyettes sajtóreferens

Elérhetőség 06-1-443-5233 e mail cím nothofi@budapest.police.hu


Kapcsolódó oldalak