Életmentés a balatoni viharban

2024. 05. 29., sze - 13:56
Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Horgászok kerültek életveszélyes helyzetbe, Révfülöptől egészen Balatonlelléig sodródtak egy süllyedő kishajóval.

A vízirendőrök május 28-án késő este a Balatonlelle előtti vízterületre siettek, mert bejelentést kaptak, hogy a viharban egy csónak magatehetetlenül hánykolódik, miközben már délutántól II. fokú viharjelzés volt érvényben. A keresés sikerrel zárult, még épp időben megtalálták a lélekvesztőt, aminek a fedélzeten két teljesen kimerült és átfázott szlovák férfi tartózkodott. Elmondták, hogy Révfülöpnél horgásztak, amikor a vihar elragadta őket, és egészen a déli partig sodródtak magatehetetlenül. A rendőrök kimentették őket, majd a kikötőbe vontatták a csónakot.

A nyári szezon még el sem kezdődött, ezzel együtt a vízirendőrök idén már 24 esetben 41 embert mentettek ki a Balatonból.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 45-öt villan, ilyenkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzésnél percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott embert vesznek észre, tegyenek bejelentést a 1817-es ingyenes segélyhívón!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Végiglopták a fél fővárost

Büfékbe, trafikokba, éttermekbe törtek be, boltokból loptak Budától Pestig, még rablást is elkövettek egy kamaszokból álló banda egyes tagjai. A 70 bűncselekményből álló sorozatot a II. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói göngyölítették fel, az ügycsoport iratait most küldték meg az ügyészségre.

 

Életmentés a hídon

Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit.