Halló! Én a … bank munkatársa vagyok!

2021. 12. 03., p - 07:30
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ne dőljenek be a hívásoknak! Legyen óvatos, lehet nem a banktól hívják! Fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Az utóbbi időben már többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy a csalók a telefonvonal végén banki alkalmazottként mutatkoznak be és a beszélgetés közben kicsalják a jóhiszemű áldozat bankkártyájának adatait.

Most is hasonló módon történt. A férfi – bár nem mutatkozott be – azt mondta, hogy a bank alkalmazottja és tegnap este külföldről próbáltak meg pénzt leemelni az ügyfél bankszámlájáról, de ezt a biztonsági rendszer észlelte. Segítőkészségét megerősítve, elaltatva az áldozat gyanakvását, átadta a telefont egy „biztonsági szakembernek”, aki egy alkalmazás telepítésére kérte az áldozatot – mondván, hogy ez megvédi a bankszámláját – és közben mindenféle banki, valamint bankkártya adat és kód megadására kérte a sértettet. A hívott fél csak a mobilapplikáció telepítését, illetve a telefonbeszélgetés végét követően vette észre, hogy a számlájáról egy jelentősebb összeg eltűnt.

Ne dőljön be a csalóknak! Kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  • Ne adja ki telefonon keresztül a bankkártyája adatait! (bankkártya száma, lejárati idő, CVC kód). A bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!
  • Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy a bank biztonsági rendszere észlelt egy gyanús próbálkozást, és a bankszámla biztonságosabbá tétele érdekében le kell azonnal töltenie egy applikációt!
  • Ne hagyjon jóvá semmilyen tranzakciót, amelyet nem Ön indított!
  • Ha SMS formájában kap megerősítő kódot, azt véletlenül se adja ki a vonalban lévő ismeretlennek!
  • Ha úgy tűnik, hogy a bankjától telefonhívást kap, mindenképp ellenőrizze le a telefonszámot! Bontsa a vonalat és inkább hívja vissza Ön a bankját!

Amennyiben hasonló hívást kap, illetve ha efféle hívás során adatait átadta, haladéktalanul jelezze az esetet az érintett pénzintézetnek! Ha kára keletkezett, tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó számon, vagy személyesen a rendőrségen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Valótlanságok

A pestisracok.hu közlésével ellentétben nem egy magánszemély beadványa miatt folytat nyomozást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M1 autópályán 2023. március 11-én történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében.

 

6 óra mérlege

A rendőrök kicsivel több mint 1000 járművezetőt ellenőriztek 6 óra leforgása alatt, közülük 3 sofőrnél pozitív értéket mutatott a szonda.

 

Segítsen, ha felismeri!

A soproni nyomozók az állampolgárok együttműködését kérik az ismeretlen nő azonosításához.

 

40 kilométer 20 perc alatt

Budapestig szántotta az aszfaltot két szentendrei rendőrautó, közrefogva egy civil járgányt. Nem megállítani akarták, hanem biztonságosan és minél hamarabb szülőszobába juttatni a benne ülő anyukát.

 

Egy nap alatt rendőrkézen

A gyanú szerint egy férfi betört egy műterembe és egy cukrászdába Debrecenben. A helyi nyomozók 24 órán belül elfogták.