Budapesten bujkált egy veszélyes ruandai bűnöző

2023. 08. 08., k - 07:35
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) fejvadászai a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével fogták el a belga hatóságok által keresett 24 éves férfit.  

Az Antwerpeni Szövetségi Bűnügyi Rendőrség – az Europol Magyar Összekötő Irodán, illetve a Belga FAST csoporton keresztül – kérte fel nyár elején a KR NNI Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályát egy rendkívül súlyos, életellenes bűncselekmény elkövetőjének az elfogására. A 24 éves afrikai férfi elfogatóparancsában a „veszélyes” és az „erőszakos” jelző szerepelt. A belga társhatóság több más bűncselekmény mellett súlyos testi sértés és emberrablás miatt kereste.

Az antwerpeni nyomozók által felderített adatok szerint a ruandai állampolgárságú, fegyveres bűnöző felkutatásával kapcsolatosan beszerzett információk szálai Magyarországra vezettek. Mint azt a KR NNI fejvadászaival megosztották, az elkövető a fentebb felsorolt bűncselekmények elkövetése után nagy valószínűséggel Magyarországra utazhatott, hazánkban ugyanis kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett.

A célkörözési nyomozók – az ügy kiemelt súlyosságára, valamint a férfi veszélyes jellegére tekintettel – a rendelkezésükre álló valamennyi erőt, eszközt és módszert bevetették annak érdekében, hogy a férfit itthon minél hamarabb felkutassák, tekintve, hogy bűnöző életmódja miatt közvetlen veszélyt jelentett a lakosságra.

A kiterjedt, módszeres és visszatérő adatgyűjtésnek köszönhetően az elkövető lehetséges felbukkanási helyeit nyár közepére sikerült a fejvadászoknak behatárolniuk, majd 2023. augusztus 4-ére akciót szerveztek az elfogására. Ehhez a TEK segítségét is igénybe vették, mivel feltételezni lehetett, hogy a férfi fegyvert tart magánál. Budapesten, egy VIII. kerületi ingatlanban fogták el, ez a lakás volt a rejtekhelye. A TEK munkatársainak felszólítására egyből megadta magát, nem tanúsított ellenállást.

A rendőrök a férfit a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányságára állították elő, majd őrizetbe vették. A belga hatóságoknak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábítószer-kereskedelem a gyanú

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai egy 33 éves győri férfit vettek őrizetbe, és kezdeményezték a letartóztatását.

 

Keressük Taszári Kornélt

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a 14 éves Taszári Kornél megtalálása érdekében.

 

Letartóztatásban+felhívás!

Az érdi rendőrök két nap alatt azonosították és elfogták azt a fiatalt, aki két tizenévestől vette el a pénzét és fejhallgatóját. A rendőrség további sértettet keres.

 

Rács mögött a tatabányai rablók

Az elkövetők egy telefont és némi készpénzt vettek el egy utcán élő férfitól, akit előtte súlyosan bántalmaztak. A nyomozók kihallgatták és őrizetbe vették a fiatalokat.

 

Rács mögött

A váci kollégák őrizetbe vették, a bíróság letartóztatta azt a 30 éves helyi férfit, akivel több bűncselekmény –rongálás, kapcsolati erőszak, súlyos testi sértés- megalapozott gyanúját közölték.