Emberkereskedelem és kényszermunka miatt felelhet

2022. 07. 02., szo - 07:30
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A letartóztatásban lévő sárosdi férfi – aki a megalapozott gyanú szerint hét ember sérelmére követett el bűncselekményeket – ellen folytatott ügy vizsgálatát a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai befejezték.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság egy 2020 decemberében tett feljelentés alapján emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy sárosdi férfival szemben.

A megalapozott gyanú szerint a 44 éves gyanúsított 2018 júliusában egy kiszolgáltatott helyzetben lévő férfit rávett arra, hogy hozzá költözzön és anyagi ellenszolgáltatás fejében nála dolgozzon. Az idős férfi – akinek az elkövető a nyugdíját is megszerezte – a későbbiekben kórházba került, majd meghalt.

2018 nyarán egy rossz anyagi körülmények között élő és könnyen befolyásolható nőt munkavégzés céljából lakóingatlanába szállított, és napi ellátást, lakhatást, továbbá munkabért ígért neki. A sértett személyes okmányait magához vette, és a nőt egy ablak nélküli melléképületben, később pedig az ingatlanon felállított, bedeszkázott ablakú, fűtetlen és áram nélküli lakókocsiban szállásolta el. A sértettnek állatfelügyeletet és ház körüli munkákat kellett végeznie, amiért fizetést nem kapott, és a korábbi megállapodásuk ellenére rendszeres élelmezést sem. A gyanúsított bántalmazta és félelemben tartotta a személyi szabadságától megfosztott nőt, akinek egy év elteltével sikerült csak elszabadulnia.

Fentieken túl a gyanúsítottnak 2019 nyarán egy fiatal férfit, 2020 őszén pedig további három férfit sikerült különböző ígéretekkel rábírni arra, hogy ingatlanára költözve, anyagi ellenszolgáltatás fejében nála dolgozzanak. Egyes sértettek személyes okmányait – abból a célból, hogy őket a szabad mozgásukban korlátozza – elvette, és az idős áldozat nyugdíját megszerezte. Sanyarú körülmények között tartotta az áldozatokat, akiket fűtetlen lakókocsiban, vagy ablak nélküli melléképületben helyezett el. A sértetteknek ház körüli munkákat és állatfelügyeletet kellett végezniük, amiért fizetést nem kaptak. Közülük volt, akit tettleg bántalmazott is a gyanúsított. Ketten el tudtak menekülni, két sértettet pedig a fogvatartójuk elfogására szervezett rendőri akció keretében, 2021. június 30-án menekítettek ki a rendőrök. A sárosdi férfit őrizetbe vették a nyomozók, majd előterjesztésükre és az ügyészség indítványára a bíróság a férfi letartóztatásáról döntött, amelyet az eljárás során végig fenntartott.

A Fejér megyei nyomozók a több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett miatt folytatott ügy vizsgálatát a napokban befejezték, és a keletkezett iratokat a Fejér Megyei Főügyészségnek továbbították.

Az emberkereskedelemmel kapcsolatos nyomozásokat a rendőrség kiemelten kezeli. A bűncselekmény elleni eredményes küzdelemben azonban mindannyiunknak szerepe van, ugyanis az elkövetők áldozataikat sokszor elszigetelten tartják, akik a folyamatos pszichikai és fizikai szenvedés hatására bezárkóznak, nem kommunikálnak környezetükkel. Gyakran a hatóság segítségét sem merik kérni.  Ezért kérjük, hogy akinek tudomása van arról, hogy valakit erőszakkal, zsarolással, bántalmazással vagy fenyegetéssel félelemben tartanak, kizsákmányolnak, vagy engedelmességre kényszerítenek, tegyen bejelentést a rendőrségre!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újra járható a 48-as főút

A rendőrök a baleset helyszínelését befejezték, a félpályás útlezárást 15 óra 45 perckor feloldották, a forgalom ismét zavartalanul haladhat.

 

„Jó buli” volt

A rendőrök néhány nap alatt elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 19 éves férfit.

 

Őrizetben egy ózdi díler

A rendőrök elfogtak egy ózdi drogterjesztő férfit, akit elfogása után gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók.