Lezárt akta: Bezárult a kör

2022. 02. 27., v - 08:11
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A ceglédi nyomozók befejezték azt a 2020-ban indult nyomozást, amelynek végeredményeképp 23 embert gyanúsítanak vagonok dézsmálásával.

Ahogy arról korábban már többször, legutóbb áprilisban is beszámoltunk, a ceglédi rendőrök 2020 óta nyomoztak megdézsmált vagonok ügyében, összesen 23 embert sikerült begyűjteniük.

A gyanú szerint a banda tagjai 2019. év elejétől álltak rá a ceglédi és albertirsai vasútállomáson, valamint a ferencvárosi pályaudvaron várakozó tehervagonokra. Feltörték a szerelvényeket, a zsákmányt járművükbe pakolták, később pedig igyekeztek abból pénzt csinálni, mind egy szálig felélték. Az elkövetők lakásán és tartózkodási helyén, illetve a gépjárműveikre is kiterjesztett kutatások alkalmával a rendőrök zálogjegyeket, nagy értékű televíziókat, háztartási gépeket, kerékpárokat és okostelefonokat foglaltak le, bűnjelraktárba kerültek az ellopott, de még nem értékesített termékek is, mint ruha és fehérneműk, autógumik, kozmetikai termékek.

A rendőrök lépésről lépésre haladtak a nyomozásban, ellenőrizték a beszerzett információkat, ami újabb és újabb felderítést eredményezett. A 37 alkalommal történt kutatás alkalmával 2178 darab bűnjelet foglaltak le, az okozott kár meghaladja a  90 millió forintot. A ceglédi nyomozók az eljárásban, mintegy 11 millió forint értékű holmit, a vagyonvisszaszerzés keretében pedig három gépjárművet foglaltak le.

A bűnbanda módszere kezdetben az értékzáró plombák és a sodronyzár eltörése, vagy elvágása volt, később a félpótkocsik oldalponyváját vágták ki, hogy hozzájussanak az értékekhez. A lopássorozattal gyanúsítható banda tagjai nem válogattak, igyekeztek teljesen kiüríteni a kiszemelt vagonokat.

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya összesen 23 gyanúsítottal szemben 62 rendbeli, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntette, kábítószer-kereskedelem bűntette, pénzmosás bűntette, valamint orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozás több mint tízezer oldalas ügy iratait, átadták az ügyészségnek.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hol lehet?

Csanya Anikó Maját keresik a gödöllői rendőrök.

 

Díjkitűzés visszavonása

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője visszavonta a 03040/749/2022. bűnügyi számú ügyben tett díjkitűzését.