Tovább bővített gyanúsítotti kör

2021. 01. 05., k - 08:49
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Nyolcvan rendőr három kutyával érkezett közel tucat címre, 11 embert előállítottak egy már folyamatban lévő, vasúti dézsmával összefüggő büntetőügyben. Hegyekben álltak a lopott zsákmánnyal teli dobozok. Adalékként szabálytalan áramvételezést is találtak.

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, a Ceglédi Rendőrkapitányság munkatársai megdézsmált vagonok ügyében nyomoznak 2019 tavasza óta. Az eljárás eddigi főbb mozzanatai alkalmával négy férfi fogtak el, kettejük ellen több rendbeli, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntettének, két társuk ellen lopás vétségének és lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás. A 2021. január 4-ei rajtaütés e nyomozás része.

Az akció hajnalán 80 rendőr - a Jász-Nagykun-Szolnok, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bevetési egységei, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Bevetési Osztálya, valamint a BRFK IX. kerületi Rendőrkapitánysága munkatársai, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnügyi és egyenruhás tagjai, továbbá a Ceglédi Járási Ügyészség ügyésze - 8 csoportban hallgatta az eligazítást. Indultak, miután a szükséges és részletes információk mindenki számára ismertté váltak. Több tucat szolgálati autó hasított a célszemélyek kilenc ceglédi és egy fővárosi tartózkodási helye felé.

A kellően előkészített és összehangolt rajtaütés hozta a várt eredményt, 10 embert Ceglédről, egyet Budapestről állítottak elő, utóbbi címen temérdek lopott holmit is találtak két jármű rakterében. Az előállított két nő és 9 férfi közül hét férfit őrizetbe vettek, a többiek ellen szabadlábon hagyásuk mellett indult eljárás.

A gyanú szerint a banda tagjai 2019. év elejétől álltak rá a ceglédi, az albertirsai vasútállomáson, valamint a ferencvárosi pályaudvaron várakozó tehervagonokra. Feltörték a szerelvényeket, a zsákmányt járművükbe pakolták, később igyekeztek túladni rajta. Az így keresett több millió forintot felélték, bár ennek ellenére egyikük otthonában a kutatást végző rendőrök szabálytalan áramvételezést vettek észre: a padláson - kikerülve a mérőeszközt - krokodil csipesszel elkerülő vezetéket kötöttek a hálózatra, majd hosszabbítókon keresztül háztartási és fűtő berendezéseket működtettek nagy valószínűséggel hosszabb ideje. A legalább 50 ezer forint kárt okozó lopás miatt külön büntetőeljárás indult.

A most elfogott gyanúsítottak főként közeli ismerősök, de őrizetbe került egy apa és két fia: a 49 éves J. János, a 21 éves ifj. J. János, valamint a 23 éves J. Szebasztián. A családfő, valamint kisebbik fia több rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével, a báty jelenleg egy rendbeli lopás bűntettével gyanúsítható. Szintén őrizetbe került társaik, a 30 éves F. László, a 28 éves K. Arnold, a 39 éves H. Péter, valamint az 59 éves J. Mátyás jelenleg egy rendbeli lopás bűntettével gyanúsítható.

A banda tagjainak számlájára írható többek között egy 2019. február 27-én késő este, a ceglédi vasútállomáson feltört tehervagon rakományának megdézsmálásának kísérlete - több mint 50 doboz illatszert és hajfestéket tartalmazó dobozt vittek volna el, ha nem pakolás közben valaki meg nem zavarja őket. Sikerrel ürítettek ki egy vagont azonban 2020. június 3-án Cegléden. Három raklapnyi (1104 darab) súrolószerrel, valamint 80 darab fertőtlenítőszerrel távoztak. Ugyancsak megrakott kisteherautóval menekültek 2020. július 3-án késő délután a ceglédi vasútállomásról, ahol egy feltört kamionból 6 darab, kartondobozba csomagolt kerékpárt loptak. A nyomozás adatai szerint J. Mátyás és ifj. J. János részt vett abban a 2020 májusában a ceglédi állomáson elkövetett bűncselekményben, ahol többszázezer forintot érő orvosi kötszereket zsákmányoltak a már korábban, 2020 decemberében elfogott R. Zoltánnal és K. Sándorral.

Szabadlábon hagyása mellett indult eljárás a lopott holmik eladásában jelentős részt vállaló 41 éves H. Andrea ellen bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettének, illetve egy 48 éves asszony ellen pénzmosás vétségének megalapozott gyanúja miatt, két további előállított férfit folytatólagosan hallgattak ki gyanúsítottként lopás miatt.

Az elkövetők lakásán, tartózkodási helyén tartott, illetve gépjárműveikre kiterjesztett kutatások alkalmával zálogjegyeket, nagy értékű televíziókat, okostelefonokat foglaltak le, de bűnjelraktárba kerültek lopott, még el nem adott termékek is. Többek között 36 doboz tea, 1 doboz (134 darab) csipkés melltartó, egy doboz (41 darab) gyerek pizsama, egy doboz (101 darab) rövid ujjú póló, egy doboz (128 darab) gyerek póló, egy doboz (95 darab) gyerek rövidnadrág, 17 darab egérpad, 91 doboz (996 darab) cumisüveghez való cumivég, 13 csomag (52 darab) tollasütő, 4 doboz (62 darab) tolltartó, 8 darab új autógumi, valamint 22 doboz (132 darab) arclemosó kendő.

A 11 gyanúsítotti kihallgatáson egyetlen alkalommal, H. Andrea részéről hangzott el érdemi vallomás, a többiek megtagadták a vallomástételt. A további büntetőeljárást a Ceglédi Rendőrkapitányság munkatársai folytatják le, egyben kezdeményezik az őrizetbe vett hét gyanúsított letartóztatását.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keressük Taszári Kornélt

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a 14 éves Taszári Kornél megtalálása érdekében.

 

Letartóztatásban+felhívás!

Az érdi rendőrök két nap alatt azonosították és elfogták azt a fiatalt, aki két tizenévestől vette el a pénzét és fejhallgatóját. A rendőrség további sértettet keres.

 

Rács mögött a tatabányai rablók

Az elkövetők egy telefont és némi készpénzt vettek el egy utcán élő férfitól, akit előtte súlyosan bántalmaztak. A nyomozók kihallgatták és őrizetbe vették a fiatalokat.

 

Rács mögött

A váci kollégák őrizetbe vették, a bíróság letartóztatta azt a 30 éves helyi férfit, akivel több bűncselekmény –rongálás, kapcsolati erőszak, súlyos testi sértés- megalapozott gyanúját közölték.

 

Kereste a bajt – őrizetbe vették

A zuglói rendőrök gyanúja szerint egy férfi eltiltás hatálya alatt vitt el egy nyitva hagyott autót a XIV. kerületből, majd másnap volt barátnője házánál is jelenetet rendezett.

 

Tíz díler rendőrkézen

Nagyszabású, összehangolt akcióban, több mint 180 kolléga közreműködésével csaptak le a rendőrök Jászapátiban és Hevesen új pszichoaktív anyaggal kereskedőkre.

 

A gyanú szerint bántalmazta a gyermekét

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétség elkövetése miatt folytat eljárást.