Lezárt akta: embercsempész bűnszervezetet derítettek fel a rendőrök

2021. 05. 22., szo - 05:01
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Tolna és Vas megyében folytatott nyomozások szálai futottak össze az elmúlt évben. A 2020-as adatokból a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) pécsi munkatársai előtt egy jól szervezett embercsempész hálózat bontakozott ki. A gyanúsítottak kilenc esetben, legalább hatvan illegális migráns szállításában vettek részt. Az egyesített ügyek aktái a héten kerültek át az ügyészségre.

A Tolna megyei rendőrök 2020 júniusában az M6-os autópálya Sárközi pihenőjében ellenőriztek egy gépkocsit. A magyar sofőr mellett további nyolc külföldi utast találtak, akikről kiderült, hogy illegálisan tartózkodnak az országban. A sofőr ellen eljárás indult, a magukat szír, illetve iraki állampolgárnak valló férfiakat visszakísérték a határhoz. Nem egészen három hét múlva a Vas megyei rendőrök ellenőrzésén akadt fenn két gépkocsi Simaság határában. A magyar sofőrökön kívül 5-5 külföldi utas tartózkodott az autókban, mint kiderült, szintén illegális migránsok. A két sofőr ellen ez esetben is büntetőeljárás indult.

A két látszólag különálló eset szálai a KR Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztályán futottak össze. Az adatokból a nyomozók megállapították, hogy az amúgy rokoni és üzleti kapcsolatban álló 35 éves szegedi B. József és a 32 éves szintén szegedi B. János további két embert beszervezve, 2020 májusától rendszeresen nyújtottak segítséget zöld határon érkező migránsok külföldre juttatásában. A szervezettségre jellemző módon kinek-kinek meghatározott szerepe volt a bűncselekmények elkövetésében. B. József a megbízóval állt kapcsolatban, koordinálta a szállításokat, olykor az úgynevezett előfutó járművet vezette. A szállítást saját, kölcsönkért vagy bérelt gépkocsikkal többnyire B. János, Cs. Sándor, majd ez utóbbi Sárközi pihenőben történt elfogását követően a szintén szegedi C.N. végezte. B.József a Vas megyei elfogás miatt kiesett Cs.Sándor és C.N. munkáját is részben átvette. Olyan logisztikai feladatokat is ellátott, mint az illegális migránsok számára, megadott koordinátákra tartós élelmiszer, ásványvíz, illetve a telefonos kommunikációt segítő eszközök elhelyezése.

A négy gyanúsított 2020. május 28. és 2020. június 22. között kilenc alkalommal, legalább hatvan fő illegális migráns szállításában vett részt.

A KR Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnüldözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya a folytatólagosan, bűnszervezetben, vagyonszerzés céljából, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytatott nyomozást lezárta. Az ügy iratait a rendőrség a héten átadta a Szekszárdi Járási Ügyészségnek.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ramóna és Rambo

Kapcsolatuk újkeletű, de az összhang már most teljes, és a korkülönbség sem zavaró tényező. Szerelem volt első látásra.

 

Több szabályt nem is sérthetett volna meg

A budapesti rendőrök őrizetbe vettek egy gépkocsivezetőt, aki ittasan, bedrogozva, jogosítvány nélkül, eltiltás hatálya alatt vezetett, amikor a piros lámpánál egy kereszteződésbe hajtva balesetet okozott Óbudán, majd elhagyta a helyszínt.

 

Nyílt napot tartottak Kiskunhalason

Középiskolásokat fogadtak a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai, akik különféle bemutatókkal várták a fiatalokat. A diákok közelebbről is megismerkedhettek a rendőri hivatás sokszínűségével.

 

Őrizetben az autófeltörő

Betörte két autó ablakát és az egyikből el is vitt egy tankolókártyát, valamint több használati eszközt egy férfi Szegeden. A rendőrök őrizetbe vették a gyanúsítottat.