Lezárt akta: vádemelési javaslat a baltás ellen

2021. 08. 03., k - 07:14
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Pest megyei vizsgálók befejezték a nyomozást egy tavaly áprilisi, Diósdon elkövetett kettős emberölés ügyében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2020. április 24-én 1 óra 30 perc körül érkezett bejelentés a rendőrségre. A telefonáló közölte, hogy baltával végzett ismerőseivel. A kiérkező járőrök a helyszínen elfogták, majd előállították Z. Józsefet. A 65 és a 49 éves sértetten már nem tudtak segíteni.

Z. Józsefet 2020 januárjában fogadta be sajnálatból a ház tulajdonosa. A 49 éves férfi, 65 éves ismerőse és Z. József italozó életmódot folytattak, az egy fedél alatt élést gyakran tarkították veszekedések. Az akkor 18 éves Z. József haragudott az őt - állítása szerint - korábban bántalmazó ismerőseire, ezért 2020. április 24-én éjjel magához vett egy 17 cm élhosszúságú fejszét. Felébresztette a már alvó házigazdát, majd 4-5 ütést mért a fejére és a nyakára, valamint csonkolta a jobb karját. Ezután átment a másik szobába, felkeltette a 65 éves lakótársat, majd 4-5 fejszecsapással megütötte. Mindkét áldozat a helyszínen belehalt elszenvedett sérüléseibe.

Tettét követően Z. József elsétált a közeli benzinkútra, alkoholt, csokoládét és energiaitalt vásárolt, majd visszament a házhoz. Onnan hívta a központi segélyhívó számot és bejelentette, hogy baltával halálra verte két lakótársát. A riasztott rendőri egységek a helyszínen elfogták.

Kihallgatásán vallomást nem tett.

A gyanúsított bántalmazására vonatkozó állítását az elvégzett orvosi vizsgálat nem támasztotta alá, testén bántalmazásból származó külsérelmi nyomokat, elváltozásokat nem fedeztek fel. A kirendelt orvosszakértő véleménye szerint Z. József beszámítható, magatartására rossz személyiségfejlődés és antiszociális magatartás jellemző, bosszú által vezérelt cselekménye direkt, sivár és előre megtervezett volt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a jelenleg is letartóztatásban lévő Z. Józseffel szemben a különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Majdnem gyalogosokat gázolt a zebrán

A sofőrt a hatóság az elsőbbségadási szabályok megsértése miatt négy hónapra eltiltotta a vezetéstől és harmincezer forint pénzbírsággal sújtotta.