Piros lap a cseresornak

2024. 05. 06., h - 11:17
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési javaslattal egy 42 betörésből álló sorozat nyomozását a Pest vármegyei kollégák. Az akkori banda letartóztatott, vagy más ügyek miatt szabadságvesztését töltő tagjai lecserélődtek, ám az eredeti profilt meghagyták. A cserecsapat tagjait is elfogtuk.

A betörésekre szakosodott csoport hét tagján 2020 szeptemberében ütöttek rajta. Az elsősorban páncélszekrényekre utazó banda Pest, illetve Bács-Kiskun megyében ténykedett. De akadt listájukon fatelep, húsbolt, áruház – legnagyobb zsákmányukat, 30 millió forintot ez utóbbiból vitték el.

A közel egy évig tartó sorozat a büntetőeljárás végére 42 betörésből, és 45,7 millió forint kárértékből állt össze. A banda egyes tagjainak személyi szabadságát a bíróság korlátozta, volt, aki más bűncselekménye miatt kezdhette meg elfogását követően a jogerősen kiszabott szabadságvesztését.

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/lecsaptak-a-betorobandara

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/lezart-akta-nem-kicsit-szelesitettek

Az évek teltek, ám tavaly őszre kiderült, a csapat újraszerveződött – azóta szabadlábra került régi, és frissen verbuvált tagok folytatták ott, ahol elődeik abbahagyták.

Mindent vittek, amiből pénzt csinálhattak: páncélszekrényt, milliós értékű napelemeket, autót, dohányárut, betonkeverőt.

A csapat hierarchiájában legelőkelőbb helyet betöltő H. Zoltán volt az első, akit a Pest vármegyei rablási detektívek a MEKTO közreműködésével előkerítettek. Egy tetőtéri rejtekhelyen bujkált, a helyszínt azonban földön és levegőből is biztosították kollégáink, így a menekülés kizárt volt.

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/rejtekhelyrol

H. Zoltán után sorra következtek a csapat időközben azonosított és felkutatott tagjai. Az április 17-én megtartott akcióban Baranya és Borsod vármegyei kollégák, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek munkatársai vettek részt. Mára 12 tettessel szemben folyik nyomozás, nyolcat lopás bűntettével (H. Zoltán, M. Gyula, I. József, S. Zoltán, Gy. Roland, B. Gyula, K. Róbert, B. Sándor), négyet pénzmosással (P. Tamás, L. Dávid, Sz. Tamás, P. Tamás) gyanúsítottunk meg.

H. Zoltánt – elfogását és letartóztatását követően – I. József pótolta, akit börtönből ismert cimborája keresett meg, hogy töltse be a „megüresedett helyet”.

A bandatagok bűnlajstroma még nem teljes, jelenleg közel tucatnyi, összességében több tízmilliós kárértékű betöréssel hozták őket összefüggésbe kollégáink. Erős azonban a gyanú, hogy a lista bővülni fog, hiszen az elődjüknek számító, 2020-ban elkapott csapatén is hétről 42-re növeltük ezt a számot.

A sorozat ügy teljes felgöngyölítését a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának munkatársai végzik.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.