Országos határrendészeti összesítő

2023. 10. 13., p - 01:14
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. október 12-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 729 határsértőt tartóztattak fel és 533 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében, 2 esetben összesen 6 határsértőt tartóztattak fel Kiskunmajsa közigazgatási területén.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 19 esetben összesen 648 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.  

Budapesten 1, Győr-Moson-Sopron vármegyében 5, Komárom-Esztergom vármegyében 11, Nógrád vármegyében 35 és Pest vármegyében 23 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, iraki, iráni, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében, 14 esetben 533 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 8 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton 2023 október 12-én 2 óra 15 perckor, az egyenruhások ellenőriztek egy albán férfit, aki egy magyar honosságú személygépkocsival 7, magukat afgán, iraki és török állampolgárnak valló férfit szállított.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2023. október 12-én 2 óra 59 perckor az 5408-as és 5409-es utak kereszteződésében a rendőrök megkíséreltek ellenőrzés alá vonni egy francia honosságú személygépkocsit. A jármű vezetője megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól, azonban egy útpadkára hajtott és felborult. Az afgán járművezető 7, magát afgán állampolgárnak valló külföldit szállított.

Perőcsény közigazgatási területén 2023. október 12-én 8 óra 35 perckor, a járőrök ellenőriztek egy moldovai állampolgárt, aki egy litván honosságú gépkocsit vezetett. A járműben 4, magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Nagymarosnál a 12-es számú főúton 2023. október 12-én 12 óra 51 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy moldáv állampolgárt, aki egy magyar honosságú személygépkocsit vezetett, amivel a 12 óra 41 perckor a Bernecebarátinál gyalogosan feltartóztatott 17, magukat szír állampolgárnak valló illegális migránst szállította.

Kiskunmajsa közigazgatási területén az 5409-es számú úton 2023. október 12-én 4 óra 30 perckor ellenőrzés alá vontak egy román honosságú tehergépkocsit. A rendőrök megállapították, hogy a gépkocsit előzőleg 2 román állampolgár vezette, amiben egy magát bangladesi állampolgárnak valló férfi utazott.

Bernecebaráti közigazgatási területén, 2023. október 12-én 11 óra 10 perckor a járőrök ellenőriztek egy román állampolgárt, aki egy magyar honosságú személygépkocsival, korábban 10 migráns személyt szállított, akik az intézkedés megkezdése előtt kiszálltak és átfutottak Szlovákia területére.

Ásotthalom közigazgatási területén, az 55. számú főúton 2023. október 12-én 21 óra 45 perckor az egyenruhások ellenőriztek egy lengyel férfit, aki egy lengyel honosságú személygépkocsit vezetett. A járműben 11, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Több kiló droggal fogták el

A Nagykanizsa Rendőrkapitányság eljárást folytat egy 55 éves férfival szemben jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette miatt.

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Súlyos balesetet okozott Budapesten

A sofőrnek nem volt jogosítványa, az autó nem rendelkezett forgalmi engedéllyel, és az utastérben nem volt gyerekülés sem; egy másfél éves kisfiú súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.

 

Vérüket adták

A Szekszárdi Területi Vérellátó Központ a Dombóvári Rendőrkapitányság épületébe szervezett véradást.