Szintet lépett a rendőrségi e-ügyintézés

2019. 06. 18., k - 11:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Új szolgáltatásokkal bővült és egyben egyszerűsödött a rendőrségi ügyek online intézése. Az ugyintezes.police.hu honlapot az inNOVA projekt zárórendezvényén mutatták be, ahol számot adtak a rendőrségi informatikai háttérrendszer- és központi hardverfejlesztések megvalósulásáról is.

A rendőrség mindennapi működéséhez elengedhetetlen az ügyviteli, ügykezelési rendszerek magas szintű rendelkezésre állása, a szükséges hálózati és informatikai eszközök, számítási teljesítmény és tárolókapacitás biztosítása. Az infrastruktúra elektronikus feldolgozó képességének bővítésére, a rendészeti tevékenységekhez kapcsolódó hatósági ügyek továbbfejlesztésére indult el 2016. január elsején az inNOVA projekt, amelyet a Belügyminisztérium vezette konzorcium valósított meg, és 2019. június 30-án zárul.

 

Projekt címe és azonosítója: Rendészeti tevékenységekhez kapcsolódó hatósági ügyek továbbfejlesztése, a hozzá kapcsolódó elektronikus feldolgozó képesség bővítésével (InNOVA), KÖFOP-1.0.0–VEKOP-15-2016-00028

Kedvezményezett: Belügyminisztérium

Konzorciumi tagok: Országos Rendőr-főkapitányság, NISZ Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt., Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, IdomSoft Informatikai Zrt.

Támogatás összege: 5 148 000 000 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt időtartama: 2016. január 1. – 2019. június 30.

 

Hardverfejlesztések

A belső ügykezelési folyamatok támogatására jelentős háttérrendszer- és központi hardverfejlesztések valósultak meg a projektben. A hardverbővítés nagy teljesítményű, georedundáns elhelyezésű, összesen 56 alkalmazás szerverből, 3 Petabyte tárolókapacitás-bővítésből, Oracle Exadata X6 adatbázisszerver-bővítésből, hálózati eszközök és 14 megyei Microsoft szerverközpont rendszerbe állításából áll. Szintén jelentős előrelépés, hogy 2880 Android alapú, korszerű okostelefon beszerzése, kiosztása történt meg a közterületi szolgálatot ellátó állomány részére.

Rendszerbe áll a valamennyi Robotzsaru ügyviteli rendszer adatbázisát magába foglaló új adattárház, a NETZSARU 2.0, valamint a big data adatokat feldolgozó Elemzés Támogatási Rendszer. Az éles üzemet biztosító eszközöket a Kormányzati Adatközpontban állították üzembe, a rendőrség és az ügyfelek igényeinek való megfelelést hosszú távon biztosítják.

 

Projektelemek a nyilvánosságnak

A rendőrség 2019. május 23-án elindította a digitális térképtárat, amelyből elérhetők a megújult bűnügyi és baleseti interaktív térképek is. A terkep.police.hu által kínált funkciókról és tartalmakról ide kattintva kaphatnak részletes tájékoztatást.

Az inNOVA projekt keretében végzett fejlesztések lehetővé tették a 2015. évben publikált RUTIN – Rendőrségi útinformációs rendszer okostelefonalkalmazás megújítását, amely során az útinformációkat szolgáltató szervek köre és a funkciók is bővülnek. A továbbfejlesztett applikáció elérhetővé tételéről a közeljövőben számol majd be a rendőrség.

A rendőrség az elektronikus képességeinek továbbfejlesztésével arra is törekszik, hogy a jövőben az ügyfelek jóval elégedettebben, a mai kor követelményei szerint, átláthatóbban tudják ügyeiket elintézni, pár perc ráfordítással kényelmesen, akár hétvégén, otthonról – erre szolgál az új ügyintézési portál.

 

Rendőrségi ügyintézési portál

A rendőrség az elektronikus ügyintézést korábban ÁNYK űrlapok benyújtásának támogatásával és e-Papír szolgáltatás segítségével biztosította. Az ugyintezes.police.hu webcímen publikált új portálon azonban már  bővülnek és egyben egyszerűsödnek is az elektronikus ügyintézési lehetőségek az új formátumú inNOVA űrlapok által. A szolgáltatásokat magánszemélyek és céges ügyfelek egyaránt igénybe vehetik, a fejlesztéseknek köszönhetően csökken a lehetőségeiket korlátozó bürokrácia, időt és utazási költséget spórolhatnak meg. Intézhetik meglévő hivatalos ügyeiket, illetve igény esetén új ügyet is indíthatnak. Önmaguk azonosítása minden esetben szükséges, ezt a meglévő Ügyfélkapus vagy Cégkapus belépési adataikkal tehetik meg. Új ügy indításakor két felület közül is választhatnak: a honlap fejlécéből kattintva egy letisztult, egyszerű felületen haladhatnak végig, míg a menürendszerből böngészve elérhetőek az űrlapokhoz tartozó részletes tájékoztató dokumentumok – például innen is. Folyamatban lévő beadványaikat könnyen nyomon követhetik, a státuszváltozásokról értesítéseket is kapnak. Az eljárások során felmerülő fizetési kötelezettségeiknek is eleget tehetnek a honlap felületén, bankkártyás fizetéssel, ezzel ügyeiket teljes egészében online intézhetik.

A projektvállalásnak megfelelően jelenleg a portálon 126 igazgatásrendészeti és közlekedésrendészeti eljárás intézhető, ehhez 113 inNOVA űrlap áll az ügyfelek rendelkezésére. Az új űrlapok felhasználóbarát formátumban jelennek meg, a népszerű operációs rendszerekkel és böngészőkkel használhatóak asztali számítógépről, tabletről és okostelefonról egyaránt. A rendőrségi ügyintézési portál természetesen rendelkezik vakok és gyengénlátók számára kialakított akadálymentesített nézettel is.

 

A sajtónyilvános projektzáró rendezvényen vetített prezentációk letölthetők a police.hu-n megjelentetett közlemény ’A cikkhez kapcsolódó dokumentumok’ fejezetéből.

 

A projektről bővebb információt a rendőrség honlapján olvashatnak:

http://www.police.hu/a-rendorsegrol/europai-tamogatasok/operativ-programok/innova-projekt

Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy kiló heroin

A budapesti rendőrök 36 millió forint értékű kábítószert és három feltételezett dílert vontak ki a forgalomból.

 

Fókuszban az ittas és bódult sofőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizennyolc ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év negyedik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Betörők rendőrkézen

Három vendéglátó egységbe tört be egy szegedi fiatal, majd társával további három elárusító pavilont szemelt ki, értékek után kutatva. A rendőrök elfogták őket.

 

Elfogták a garázdát

Több kukát lerúgott és egy autó fényszóróját is betörte egy férfi Szegeden. Garázdaság és rongálás miatt kell felelnie.

 

Letartóztatva: hatrendbeli lopás

Egy tiszaburai lakos kábeltartó faoszlopokat vágott ki, amit a rendőrök felaprítva megtaláltak. A karcagi nyomozók több vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt őrizetbe vették a férfit.