Újabb lépés az állatok védelmében

2022. 07. 01., p - 11:48
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Az Állatorvostudományi Egyetemmel kötött megállapodással bővítette együttműködéseinek körét az állatvédelem terén a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az aláírás apropóján a BRFK újabb figyelemfelhívó videóval is jelentkezik.

A felelős állattartással kapcsolatos tudatosítás és a társadalmi felelősségvállalás előmozdítása érdekében írt alá együttműködési megállapodást 2022. július 1-jén Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya. Az Egyetem többek között szakmai protokollokat dolgoz ki és oktatási anyagokat készít a rendőröknek az állatkínzás vagy tiltott állatviadal szervezése bűncselekmények helyszínén történő intézkedésekhez; a BRFK bűnmegelőzési témákban tart előadásokat az Egyetem hallgatóinak; míg tájékoztató anyagok, figyelemfelhívó projektek és preventív kommunikáció terén közösen működnek közre a felek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli az állatkínzások felderítését, megszakítását, lehetőség szerint megelőzését. Februárban az Állatmentő Ligával írtak alá együttműködési megállapodást, míg a Rex Kutyaotthon Alapítvánnyal idén már harmadik alkalommal szerveznek közös kampányt, hogy gazdát keressenek menhelyes kutyák számára.

 

AláírásMegállapodás

 

Mi sem mutatja jobban, hogy mekkora szükség van összehangolt fellépésre: 2020. január 1-je óta 88 állatkínzás bűncselekményt regisztráltak* a fővárosban. A budapesti rendőrök és együttműködő partnerei ez idő alatt több mint 200 állatot mentettek meg. Sanyi, az állatkertből szökött pingvin megtalálása nemcsak a teljes magyar sajtót járta be, de a mémgyártókat is megihlette. Kutyák és macskák mentése szinte már mindennaposnak mondható, de az intézkedések során előfordult őz, ló, kecske, disznó, szarvas, nyúl, kacsacsalád, foltos szalamandra és egy teljes méhcsalád is.

A BRFK videójában arra hívja fel a figyelmet, hogy a házikedvenceket sem szabad felügyelet nélkül a kocsiban hagyni.

A lenti képgalériában az elmúlt időszakban megmentett állatokról látható összeállítás.

*Rendőri eljárásban Budapesten regisztrált állatkínzások száma az ENyÜBS* 2020-2021. évi és 2022. I-V. havi adatai alapján (elkövetés helye szerint).


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bogyó újra otthon

A szikszói rendőrök visszaadták az eltulajdonított kutyust a gazdájának.

 

Lopott és rabolt

Emelte a tétet az a tiszaburai férfi, aki eleinte csak alkalmi lopásokat, később már rablást követett el. A karcagi rendőrök őrizetbe vették.