Bűnmegelőzési „MINDENT – TUDÁS” a nyári táborban

2020. 08. 12., sze - 09:05
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A kecskeméti táborban hasznos információkat szereztek többek között a nyár veszélyeiről a gyerekek.

Az Egyedülálló Szülők Klubja kecskeméti csoportja 2020 augusztusának második hetére nyári napközis tábor szervezett a klubtagok gyermekei számára. A klub vezetése a táborozók nyári biztonsága érdekében prevenciós előadásra kérte fel a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály szakelőadóját, Pestiné Zélity Brigitta rendőr őrnagynőt.

A programon 25 általános iskolás ismerkedhetett meg a 112 segélyhívó szám jogszerű, és célszerű használatával – a segítségnyújtáshoz szükséges információk körével – a nyár veszélyei elkerülésével, valamint az internet veszélyeivel.

Fentieken túl a bűnmegelőzési előadótól ismereteket kaptak személyes biztonságuk és értékeik védelméről. Végül az alkoholfogyasztástól befolyásolt állapotot szimuláló szemüveggel teljesíthető játékkal és kérdésekkel zárták a délutánt.

1

A bűnmegelőzési tanácsok között a szakelőadó az alábbiakat hangsúlyozta:

  • Soha ne hagyják felügyelet nélkül kerékpárjukat – még egy pillanatra sem lezárás nélkül! A legtöbb lopás a “beugrok a boltba, addig kint hagyom a bringát” esetek következménye.
  • Jól látható, forgalmas helyen hagyják a bicajt, olyan helyen, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben!
  • A nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik egyedül, felügyelet nélkül az otthonában. Fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, baj esetén haladéktalanul hívják a szüleiket, vagy a 112-es segélyhívó számot! 
  • Internethasználat során figyeljenek adataik megadásának veszélyeire, ismerjék a visszaélések elkerülési lehetőségeit!
  • A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, barátokkal szórakozni, ahová a szülők elengedték őket! Tanácsos megbeszélni, hogy a gyermek milyen időpontra érjen haza, és amennyiben közbejönne valami, arról mindenképpen értesítse erről szüleit a felesleges aggodalom elkerülése érdekében!
  • A strandokon és természetes vizek partján tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat! Értéktárgyat lehetőség szerint ne, és csak annyi pénzt vigyenek magukkal, ami feltétlenül szükséges. A kulcsokat, iratokat, értékeket helyezzék el a biztonságot garantáló széfben, vagy értékmegőrzőben!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bőcsi támadókat

Még aznap azonosították, majd elfogták azokat a fiatalokat, akik rátámadtak egy idős nőre bőcsi otthonában.